Buitenland
NOSNTR

Chaos rondom verkiezingsuitslagen Suriname: ‘Er wordt gefraudeerd’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chaos rondom verkiezingsuitslagen Suriname: ‘Er wordt gefraudeerd’

De uitslag van de Surinaamse parlementsverkiezingen laat nog altijd op zich wachten, tot ergernis van de leiders van de oppositiepartijen en vele Surinamers. Stephano Biervliet, kandidaat voor de nieuwe partij PRO, zegt in Nieuws en Co dat hij constateert dat er sprake is van fraude. “Ik zie dat ze dozen uit de sporthal weghalen.”

Al drie dagen en drie nachten wacht Biervliet bij de Anthony Nesty Sporthal in Paramaribo, waar alle stembussen van stemlokalen worden verzameld en gecontroleerd. Op Facebook deelt Biervliet live beelden vanuit de sporthal. Daarbij spreekt hij ook medewerkers aan die dozen zouden proberen weg te halen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

“Bouterse gaat alles op alles zetten om aan de macht te blijven,” zegt Biervliet in Nieuws en Co. “Dozen worden verplaatst zonder toezicht. Het lijkt wel een fraudezaak.” Ook bij andere oppositiepartijen trekken politici aan de bel, omdat zij vermoeden dat er gefraudeerd wordt.

Uitslag (on)bekend

Dat komt ook omdat het Onafhankelijk Kiesbureau eerder al zei dat de stemmen al geteld zijn. Volgens de laatst gepubliceerde cijfers wordt de VHP van oppositieleider Chan Santokhi veruit de grootste en blijft de NDP van Bouterse ver achter.

Biervliet is klaar met wachten. “De verkiezingen waren 25 mei al. Hoe lang duurt het nog? Maanden?” Suriname-correspondent Nina Jurna vindt het ook opvallen dat de regeringspartij van Bouterse nog niets heeft laten horen. “Er is totale stilte en geen transparantie.”

Weinig vertrouwen

Ondertussen let Biervliet goed op in de sporthal. “Ik ben niet bang om te zeggen dat Bouterse weg moet. Het volk luistert niet meer naar hem.” Maar voor de zekerheid heeft hij wel persoonlijke beveiliging geregeld. “Dit zijn geen kleine jongens.”

Ster advertentie
Ster advertentie