Buitenland
VPRO

MAGA Granny: de Capitoolbestormer die nu op Biden stemt

foto: Karlijn van Houwelingen
  1. Nieuwschevron right
  2. MAGA Granny: de Capitoolbestormer die nu op Biden stemt

Pam Hemphill – 'MAGA Granny' wordt ze genoemd – was één van de Capitoolbestormers. Maar ze is van gedachten veranderd. Samen met correspondent Karlijn van Houwelingen bezoekt ze een campagnebijeenkomst van Trump, om zijn kiezers te overtuigen van haar nieuwe inzichten. Een reportage in Bureau Buitenland.

Spijt

Twee maanden heeft ze vastgezeten, omdat ze meedeed aan de Capitoolbestorming van 6 januari 2021. Ze werd veroordeeld voor het binnendringen van het gebouw, en kreeg daarna spijt. "Trump loog over gestolen verkiezingen", zegt ze, "en ik geloofde hem."

Quote

Ik ben MAGA Granny en tegenwoordig spreek ik me uit tégen Trump.

Pam Hemphill

De voormalig Capitoolbestormer gaat nu campagnebijeenkomsten van Trump langs, om anderen ervan te overtuigen óók niet op hem te stemmen. Eén van de dingen waar ze zich zorgen om maakt, is de manier waarop de Trump-campagne volgens haar angst zaait. "Hij zet zichzelf neer als een soort vaderfiguur die belooft je te beschermen."

Ze bezoekt een bijeenkomst in de staat South Carolina, waar Trump er in de peilingen goed voor staat. Maar ze kan niet op positieve reacties rekenen, zo is te horen in de reportage.

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie