Buitenland
VPRO

Marokko ruziet met Algerije over jurk

foto: Instagram Morocco World News
  1. Nieuwschevron right
  2. Marokko ruziet met Algerije over jurk

In Marokko is ophef ontstaan nadat in het buitenland typisch Marokkaanse zaken door andere landen werden gekaapt als hun eigen cultureel erfgoed. En dat roept de nodige reacties op, vertelt correspondent Samira Jadir in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Marokko

Kaftan

Een van de pijnpunten was een Algerijnse influencer, die op Instagram een video zette waarin een toerist werd wijsgemaakt dat een jurk, een kaftan, afkomstig zou zijn uit Algerije. "Dat was tegen het zere been van de Marokkanen, die dit kledingstuk juist als iets typisch Marokkaans zien", vertelt Samira Jadir.

'Saudische Amlou boter'

Het incident staat niet op zich. Zo maakte een bedrijf in Saudi-Arabië pasgeleden reclame voor 'Saudische Amlou boter'. Dit terwijl Amlou, een lekkernij van fijngemalen amandelen en honing wordt gezien als een Marokkaans product. "Het belangrijkste ingrediënt, de arganolie, komt namelijk van de zeldzame arganboom die alleen in Marokko te vinden is", legt Samira uit.

Buurland Algerije

Marokko is erg fel op het beschermen van zijn culturele erfgoed. Koning Mohammed VI zei in november nog dat Marokko "illegale culturele toe-eigening" hard zal aanpakken. De ophef is nog groter als het buurland Algerije is dat zich hieraan schuldig maakt, vertelt Samira. "De diplomatieke banden tussen beide landen zijn al jaren ronduit slecht. De spanningen tussen Algiers en Rabat lopen soms zo hoog op dat er regelmatig een oorlog dreigt."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie