Buitenland
VPRO

Chilenen komen tijdens feestdagen kilo’s aan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chilenen komen tijdens feestdagen kilo’s aan

Grote lappen vlees, deegbroodjes en taartjes. Eigenlijk draait het tijdens de nationale feestdagen in Chili vooral hierom: samen eten en drinken. En daarbij houden mensen zich niet in. Uit onderzoek blijkt dat Chilenen gemiddeld drie tot vier kilo aankomen tijdens zulke dagen. Correspondent Boris van der Spek vertelt erover in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Chili

Barbecues

Het afgelopen weekend stond in het teken van de ‘fiestas patrias’, nationale feestdagen waarbij de Chilenen de onafhankelijkheid van hun land vieren. “Iedereen is dan vrij en gaat dan naar zogenoemde ramada’s. Plekken waar je kan dansen, muziek luisteren en eten”, vertelt Van der Spek. En dat laatste is wat er volgens hem voornamelijk gebeurt tijdens zo’n feestdag: barbecues aanzetten, empanada’s eten, bier en wijn drinken. “En daarbij worden nog meer vet en zoetigheden geserveerd.” Er wordt dus drie tot vier dagen op rij flink gegeten en gedronken. “Samenzijn is belangrijk in Zuid-Amerika. En daarbij is de eetcultuur erg belangrijk.”

Een centrum voor voedselwetenschap heeft het aantal calorieën dat tijdens deze feestdagen wordt genuttigd, en ook het aantal calorieën dat men verbrandt met dansen tijdens deze dagen berekend, vertelt Van der Spek. “Gemiddeld komen mensen zo’n twee tot drie kilo aan. Al zegt een andere studie vier tot vijf kilo.” En dat is geen goed nieuws voor Chili, waar overgewicht een groot probleem is. Eén op de drie Chilenen heeft overgewicht. Onder kinderen gaat het zelfs om de helft.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Armoedeprobleem

Bovendien wordt er buiten de feestdagen om ook niet heel gezond gegeten, vertelt de journalist. “Veel wit brood bij het ontbijt. Bij de lunch zitten ook weinig goede voedingsstoffen. Er wordt ook veel taart gegeten en frisdrank gedronken. Dat laatste is ook een groot probleem hier. En als er koffie en thee wordt gedronken, is dat bijna altijd ook met suiker.” Daar bovenop komt nog dat er weinig wordt gesport, omdat dat vaak te duur is. “Overgewicht is hier dus ook een armoedeprobleem. Er is geen geld om te sporten en om gezond te kunnen eten, want bananen zijn veel duurder dan een pak koekjes.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie