Buitenland
NOSNTR

Klimaatambities Biden zijn moeilijker om te halen dan gehoopt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Klimaatambities Biden zijn moeilijker om te halen dan gehoopt

De klimaatambities van president Joe Biden waren hoog tijdens de verkiezingscampagne: dit en dat moest gebeuren. Nu er afspraken gemaakt moeten worden over de budgetten en wat daarmee mag gebeuren, blijkt dat toch moeilijker te realiseren dan gehoopt.

Klimaatdoelen Biden moeilijk te realiseren

“Als het niet lukt om de plannen te halen die er liggen, dan kunnen de klimaatambities niet gehaald worden”, vertelt Ralien Bekkers in Nieuws en Co. Bekkers werkt voor een organisatie die landen helpt bij het realiseren van het klimaatbeleid. Zij ziet dat de Amerikaanse overheid moeite heeft met het realiseren van hun plannen.

Probleem

Er liggen al verschillende klimaatplannen in het Wittehuis van Biden. “De president wil voor 2024 minstens 50 procent minder uitstoten en dat moet in 2050 naar netto 0 procent.” In verschillende ministeries wordt ook hard gewerkt aan klimaatplannen. Het enige wat nog mist, is de financiering voor deze plannen. Het rond krijgen van deze financiering, blijkt lastig. Zoals het er nu voor staat wil de Amerikaanse president 3,5 biljoen dollar uitgeven. De verwachting was dat de plannen er wel gemakkelijker doorheen kwamen. Dat lukt echter niet. “Het ligt vast door de democratische senator uit Virginia, een steenkolen staat."

Er ligt een alternatief plan klaar als de onderhandelingen over het huidige plan niet lukken. Dit wordt ook wel het kleinere pakket genoemd. Voor dit alternatieve plan staat 2 biljoen dollar. “Hier ligt de focus dan op het opschalen van duurzame energie”, legt Bekkers uit.

Belang

Volgens Bekkers is het van groot belang dat de Verenigde staten meewerkt aan de klimaatdoelen. “Ze zijn verantwoordelijk voor 13 procent van alle uitstoot ter wereld.” Als er een moment is wanneer het land goed mee zou kunnen werken aan het klimaatbeleid, dan is dat moment nu. “Er is nu een president dit veel wil doen op dit gebied. De huidige senaat en het huis van afgevaardigden zijn onder controle van de democraten.” Mocht dat niet lukken in de komende jaren, dan is dat, volgens Bekkers, een groot probleem voor de internationale gemeenschap.

Klimaattop

Van 1 tot 12 november vindt de klimaattop plaats in Glasgow. Dan komen veel landen bij elkaar om te praten over de klimaatdoelen. Bekkers is niet al te positief over de aankomende klimaattop. Volgens haar is toegang tot de top lastiger dan andere jaren. Dat komt door corona. “Veel van de westerse landen zijn al allemaal gevaccineerd, die zijn er in grote getalen bij.” Andere armere landen, kleine landen of eilandstaten zijn nog niet zo ver. Die afwezigheid zal dan ook merkbaar zijn. “Dat zorgt voor een andere dynamiek, waarbij de machtigste landen toch de meeste invloed zullen hebben.”

De komende klimaattop zal vooral over financiering gaan. “In 2020 hadden we 100 miljard op tafel moeten hebben, dat moet vanaf 2020 elk jaar. Dat is niet gehaald.” Bekkers hoopt dat dit bedrag dit jaar wel gehaald kan worden.

NC klimaat

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie