Buitenland
VPRO

'We want you back!': Boyband tegen Brexit

foto: Breunion Boys/Marta Capillafoto: Breunion Boys/Marta Capilla
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We want you back!': Boyband tegen Brexit

Wat doe je als je vriendin je verlaat en je wil niet dat ze gaat? Dan rij je naar haar huis, doet een cassette in je gettoblaster en speelt een nummer waarmee je haar op andere gedachten probeert te brengen. Zo ging het althans, ooit, in films.

De Nederlandse boyband Breunion Boys wil ook zoiets doen met hun single Britain Come Back! Ze willen de Britten op andere gedachten brengen. Oprichter Julia Veldman en haar vijfkoppige boyband waren te gast in Bureau Buitenland. Is de Brexit nog te voorkomen?

Video niet beschikbaar

Liefdesverdriet

Veldman kon in 2016 niet geloven dat de Britten voor de Brexit stemden. "Ik ben visual storyteller en ten tijde van de Brexit-referendum woonde ik in de Verenigde Staten en ik was er kapot van. Hoe kan dit nou? In mijn beleving was het alsof je vriend of vriendin het zonder dat je het doorhebt van de ene op de andere dag uitmaakt. Echt als liefdesverdriet!"

Ze wilde iets doen, maar wat? Het antwoord: een smeekbede brengen aan de onderbuik van de Britten. "We want you back!"

Smeekbede

En dus hield Veldman audities, waaruit ze vijf boyband-waardige leden selecteerde: Joshua, Hayo, Seyed, Pablo, Gilles. Er zit, ondanks dat boybands een typisch Brits exportproduct zijn, geen Brit bij. "Expres niet! Ik wilde dat wij als Europa een smeekbede brengen aan de Britten." Vervolgens componeerde ze samen met vrienden het nummer Britain Come Back!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De intentie is nog meer nummers te gaan schrijven, eerst in Nederland voet aan de grond te krijgen en dan het kanaal over naar het Verenigd Koninkrijk, nog ruim vóór de Brexit-deadline van 29 maart. Op 18 december is er een releaseparty in Sexyland Amsterdam.

Boyband zingt: Britain Come Back!

Ster advertentie
Ster advertentie