Hoe het kan dat China zowel een grote vervuiler als koploper in groene energie is
- Nieuws
- Hoe het kan dat China zowel een grote vervuiler als koploper in groene energie is
China is een van de groenste economieën ter wereld, maar ook een land met heel veel kolenmijnen. Hoe die twee naast elkaar kunnen bestaan? Hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans, legt het uit in EenVandaag.
Video niet beschikbaar
China staat bij sommigen misschien wel bekend als 's werelds grootste vervuiler. Zo bouwde het land in de afgelopen decennia nog honderden kolenmijnen. Maar tegelijkertijd wordt er ook enorm veel geïnvesteerd in groene energie.
China 'fabriek van de wereld'
"Sinds de jaren 70 zijn 800 miljoen inwoners uit de armoede opgetrokken naar een hogere levensstandaard", begint hoogleraar Industriële Ecologie aan de Leiden University René Kleijn.
"Dat gaat gepaard met een verhoogde vraag naar energie en aan die vraag is voldaan met het bouwen van kolencentrales." Daarnaast is China 'de fabriek van de wereld'. "Heel veel machines, producten en onderdelen van producten die wij gebruiken, komen uit China." En ook dat vraagt veel energie.
Zonne-energie
In 2024 was China verantwoordelijk voor 95 procent van het aantal nieuw gebouwde steenkoolmijnen ter wereld. De voorraad steenkool die China nog altijd in de grond heeft, is enorm.
Lees de rest van het verhaal op de website van EenVandaag.
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.