Buitenland
NOSNTR

Wat betekent het sluiten van een oceaanverdrag in de praktijk?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat betekent het sluiten van een oceaanverdrag in de praktijk?

Opluchting en blijdschap dit weekend in New York: na jarenlange onderhandelingen is er een wereldwijd verdrag dat de oceaan moet beschermen. Maar wanneer treedt dit in werking? En hoe effectief is zo'n verdrag? In Nieuws en Co vertelt Alex Oude Elferink, hoogleraar Internationaal Recht van de Zee erover.

Enorme stap

Sinds het begin van deze eeuw wordt er al over dit verdrag gesproken, vertelt Oude Elferink: "In eerste instantie was dat op een vrij laag pitje en vanaf 2017 werd er echt serieus onderhandeld."

Hoewel landen het verdrag nog moeten ratificeren, wordt de High Seas Treaty (volle zeeverdrag) door experts gezien als een enorme stap, en uniek in de geschiedenis. Er is tien jaar over onderhandeld en het laatste internationale akkoord over het beschermen van internationale wateren dateert uit 1982.

Compromissen

De vele compromissen die gesloten moeten worden bij het maken van dit soort verdragen gaan soms ten koste van de inhoud van het verdrag, maar bij dit verdrag valt dat volgens Oude Elferink wel mee. "Er zijn zeker compromissen gesloten, maar zowel de EU als de ontwikkelingslanden en de milieuorganisaties hebben positief gereageerd."

Met het verdrag moet 30 procent van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. "Dit verdrag schept de mogelijkheden om dat te doen op volle zee. Tot nu toe bestond zo'n kader nog niet om dat te gaan doen."

Wat gebeurt er precies als het verdrag in werking treedt? "In eerst instantie moet je gebieden aanwijzen waar het zal gelden. Dan moet je kiezen wat er precies zal worden gehandhaafd. Dan moet de visserij bijvoorbeeld gemonitord worden en actie ondernomen worden als dat nodig is."

Wat betekent het sluiten van een oceaanverdrag in de praktijk?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie