Buitenland

Huis van Afgevaardigden begint debat afzetting Trump

NOSNTR
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huis van Afgevaardigden begint debat afzetting Trump

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is het debat begonnen om president Trump af te zetten, vanwege zijn rol in de bestorming van het Capitool. Het zou de tweede keer in zijn termijn zijn en de vierde keer in de geschiedenis van de VS dat een impeachmentprocedure tegen een president wordt gestart.

"Op dit moment wordt er gedebatteerd en dat gaat nog wel even door ook", vertelt VS-correspondent Lucas Waagmeester in Nieuws en Co. "Op zijn vroegst gaat er na negen uur Nederlandse tijd een stemming komen."

Volgens de Democraten is de bestorming van vorige week een direct gevolg van Trumps retoriek en ongefundeerde claims over fraude bij de presidentsverkiezingen afgelopen november. Daarom is hij een gevaar voor de nationale veiligheid, democratie en de grondwet, zo valt te lezen in de resolutie die voorligt.

Afrekenen

Het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten een meerderheid hebben, zal zich hoogstwaarschijnlijk probleemloos achter de afzetting scharen. In de Senaat is dat hoogst onzeker, omdat daar een tweederdemeerderheid nodig is. Naast alle Democratische senatoren moeten ook minstens zeventien Republikeinen voor stemmen.

Toch is het niet onmogelijk, vertelt ook jurist en kenner van het Amerikaanse staatsrecht Kenneth Manusama in Nieuws en Co. "Dit is de manier om af te rekenen met het Trump-isme. Als de impeachment-procedure lukt, dan kan hij worden uitgesloten van allerlei politieke ambten. Zowel voor presidentsverkiezingen als voor de verkiezing van het gemeenteraadslid van West Palm Beach."

Tactisch dilemma

De stemming in het Huis van Afgevaardigden wordt vanavond verwacht, maar het is nog onbekend wanneer de Senaat erover zal stemmen. Dat kan mogelijk maanden duren, dus na het presidentschap van Trump.

Correspondent Lucas Waagmeester verwacht dat het nog spannend zal worden. "Veel Republikeinen zitten met het tactische dilemma: ze hebben Trump-aanhangers nodig om zelf herkozen te worden, maar zijn de president echt zat."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie