Buitenland
VPRO

102-jarige neemt diploma in ontvangst

foto: Carlo Spagnol, Facebook
  1. Nieuwschevron right
  2. 102-jarige neemt diploma in ontvangst

75 jaar geleden moest Gianluigi Giovetti nog één examen maken om zijn apothekersdiploma te kunnen krijgen. Maar wat toen niet lukte, is nu toch gebeurd: op 102-jarige leeftijd mocht hij het diploma in ontvangst nemen, meldt Italië-watcher Sonja Pleumeekers in Bureau Buitenland.

Vanwege een bureaucratische fout mocht Giovetti zijn studie tot apotheker niet afmaken. "Hij heeft alsnog een goede carrière gehad als chemicus", vertelt Pleumeekers. "Maar dat niet-behaalde diploma is hem blijkbaar toch altijd dwars blijven zitten." Dankzij zijn zoon en dochter heeft hij zijn afstudeerceremonie afgelopen weekend in het bejaardentehuis alsnog meegemaakt.

Honderdplussers

Dat hij dat überhaupt in ontvangst kón nemen, is voor Italiaanse begrippen minder bijzonder dan voor Nederlandse begrippen, zegt Pleumeekers. "Italië is het één na oudste land ter wereld, na Japan. En wat vooral opvalt is het grote aantal honderd-plussers."

Dat aantal verdubbelde de afgelopen twaalf jaar tot meer dan 20.000 honderdplussers in heel Italië. Die bevinden zich voor het grootste gedeelte in het noorden, waar de pensioenen hoger liggen. Ook worden vooral vrouwen zo oud: zij maken 80% uit van de Italiaanse honderdplussers.

Hoe je ook zo oud kan worden? "Het mediterraanse dieet schijnt wel echt te werken. En zorg ook vooral dat je minder gaat zitten: vaak een wandelingetje maken, dat is wat de Italiaanse honderdplussers heeft geholpen."

Iran zweert wraak op Israël & 10 jaar oorlog in Oekraïne - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie