Buitenland
VPRO

Wat het betekent om gothic te zijn in Nigeria

foto: Jan Hoek en Stephen Tayofoto: Jan Hoek en Stephen Tayo
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat het betekent om gothic te zijn in Nigeria

Subculturen bloeien soms op plekken waar je ze het minst verwacht, zoals de gothic-cultuur in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos. Gehuld in zwarte, gotische gewaden met piercings en witte grimage op het gezicht, zetten Nigeriaanse tieners zich sinds de jaren 90 af tegen de onderdrukkende politiek van het land door de kleding en het gedrag van de Amerikaanse punk- en metalscene te kopiëren.

Ook al worden de gothics niet geaccepteerd in Nigeria, en worden zij gezien als iets duivels, zij zijn juist trots op hun levensstijl. Fotograaf Jan Hoek en zijn Nigeriaanse collega Stephen Tayo portretteerden hen en Bureau Buitenland-collega Bas Tooms zocht ze op.

De gothics van Nigeria gingen de afgelopen tien jaar steeds vaker offline. Elk jaar komen ze samen voor het Rocktoberfest, het enige festival in Nigeria dat is gewijd aan rock en alternatieve muziek. Een niet te missen gebeurtenis voor leden van de ondergrondse rockgemeenschap in het hele land.

Foto: Jan Hoek en Stephen Tayo

Ondergronds, want in het daglicht worden ze weggekeken en soms zelfs aangevallen, vertelt Tayo. "Als je zo over straat gaat, word je uit minibussen gegooid en soms in elkaar geslagen." Het past niet binnen de cultuur en religie van het land.

Foto: Jan Hoek en Stephen Tayo

Toch was het niet moeilijk hen voor de camera te krijgen, vertelt zijn collega Hoek. "Ik had het gevoel dat de gothics klaar zijn om zichzelf aan de wereld te laten zien." Misschien nog niet in het daglicht, maar wel voor de camera voor een verhaal voor The New York Times, waarin de foto's eerst verschenen.

Foto: Jan Hoek en Stephen Tayo

De expositie 'Gothics in Nigeria’ van Jan Hoek en Stephen Tayo is tot en met 25 mei gratis te bezichtigen in Corrosia Expo in Almere Haven. Kunstenaars Joeri Woudstra, Thijs Jaeger en Rik Laging droegen bij aan de expositie.

Dwepen met satan in Lagos

Ster advertentie
Ster advertentie