Buitenland
VPRO

Marokkaanse rapper doorbreekt cannabis-taboe in zijn land

foto: Fadel Senna // AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marokkaanse rapper doorbreekt cannabis-taboe in zijn land

Marokko is niet alleen in de ban van het succes van de nationale voetbalploeg op het WK in Qatar. Het nieuwe nummer van de immens populaire rapper ElGrandeToto doet ook veel stof opwaaien. Hij rapt in zijn nummers over de gevolgen van drugsgebruik voor jongeren, vertelt correspondent Samira Jadir in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Marokko

Miserie

Recreatief gebruik van cannabis moet gelegaliseerd worden, vindt de Marokkaanse rapper ElGrandeToto. Die uitspraak heeft voor ophef in het land gezorgd, vertelt Marokko-correspondent Samir Jadir. “Hij legt in het nummer Silhouette uit dat er veel miserie in Marokko is. De reden waarom jongeren drugs gebruiken is om uit die realiteit te ontsnappen. Door zich uit te spreken over drugsgebruik onder jongeren, schopt ElGrandeToto tegen heilige huisjes." De rapper veranderde snel van publiekslieveling naar underdog van de Marokkaanse samenleving.

Artiesten en journalisten hebben de rapper aangeklaagd voor beledigingen en bedreigingen. “Zijn uitspraken gaan tegen de normen en waarden van Marokko in,” legt Jadir uit. “Een paar jaar geleden is er een andere Marokkaanse rapper opgepakt, genaamd L'Gnawi, omdat hij de Marokkaanse veiligheidsdiensten beledigd zou hebben. Daarvoor kreeg hij één jaar celstraf."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jointje opsteken

Marokko is een van de grootste hasjproducenten van de wereld. In de Rifgebergten verdienen ongeveer negentigduizend huishoudens de kost met de legale cannabis-industrie. Maar, wietplantjes mogen enkel en alleen gebruikt worden voor medische, cosmetische en industriële doeleinden. Wat ElGrandeTo wil, een jointje opsteken omdat je het lekker vindt, mag dus nog niet.

Wil je meer weten over de legale productie van cannabis in Marokko? Lees hier meer:

Moroccan Government Condemns El Grande Toto’s Weed Statement, Cursing

Medische cannabis wordt legaal in Marokko, tot grote vreugde van boeren

Het Marokkaanse Rifgebergte is de cannabisfabriek van de wereld: ‘Er is hier niets anders’

Morocco Stresses Need for Global Action Against Illicit Drugs

Morocco’s new cannabis production law needs faster implementation

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie