Buitenland
VPRO

Seksueel misbruik in opvangkamp jarenlang bekend bij Verenigde Naties

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Seksueel misbruik in opvangkamp jarenlang bekend bij Verenigde Naties

In de stad Malakal in Zuid-Soedan zijn gruwelverhalen naar buiten gekomen over seksueel misbruik in een opvangkamp van de Verenigde Naties. Tientallen vrouwen en kinderen zouden door medewerkers van de VN en andere westerse hulporganisaties zijn misbruikt. Deze misstanden zijn al langer bekend bij de Verenigde Naties, zo blijkt uit een onderzoek van Al Jazeera. Afrika-correspondent Aida Grovestins vertelt in Bureau Buitenland over deze schokkende onthullingen.

VPRO BB 23-09 Zuid-Soedan

Reactie Artsen Zonder Grenzen

Uit het onderzoek van Al Jazeera blijken jonge vrouwen, ook tienermeisjes, en in één geval zelfs een acht-jarig meisje, te zijn misbruikt door hulpverleners. Sommigen zijn zwanger geworden of deden het om geld te verdienen voor hun familie.

Bureau Buitenland heeft drie hulporganisaties benaderd die in het onderzoek worden genoemd. Het gaat onder andere om de Internationale Organisatie voor Migratie, Artsen Zonder Grenzen en World Vision. Artsen Zonder Grenzen heeft als enige schriftelijk gereageerd. De hulporganisatie laat in antwoord op vragen weten dat er in oktober 2021 één klacht bij hen werd ingediend door een moeder en haar kind. Daarop richtte zich allereerst de aandacht op medische en psychologische hulp aan het slachtoffer. Conform het eigen protocol werd de betrokken medewerker geschorst. Maar het eigen onderzoek leverde volgens Artsen Zonder Grenzen geen bewijs op dat de beschuldiging van misbruik aantoonde.

Zie hieronder het volledige antwoord van Artsen Zonder Grenzen.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie