Buitenland
NOSNTR

Hoe gaat het met de positie van vrouwen in Afghanistan, twee jaar na de machtsovername?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe gaat het met de positie van vrouwen in Afghanistan, twee jaar na de machtsovername?

Kort na de machtsovername van de Taliban zeiden de nieuwe leiders van Afghanistan dat vrouwen actief onderdeel zouden uitmaken van de samenleving. Nu, twee jaar later is er weinig over van die belofte. Anne Kwakkenbos van hulporganisatie Cordaid werkte veel in Afghanistan, met name op het gebied van vrouwenrechten. In Nieuws en Co vertelt ze over de situatie in het land, twee jaar na de machtsovername.

Video niet beschikbaar

Hoop houden

Kort na de machtsovername van de Taliban werden beloftes gedaan over het behouden van rechten voor vrouwen in het land. Kwakkenbos wilde hoopvol zijn aan het begin. "We wilden zo graag dat het waar was wat ze zeiden. Al heel snel bleek duidelijk dat ze mooie woorden hadden, maar er niet veel van kwam."

Belangrijke momenten waren voor haar onder meer het moment dat het meisjesonderwijs werd opgeschort. "Daar stonden we niet heel erg van te kijken. Maar aan de andere kant hoop je toch dat ze het toch uiteindelijk weer veranderen, of een paar studies open stellen voor vrouwen. Maar dat was niet zo."

Armoede

In de afgelopen twee jaar zijn veel vrouwen vertrokken, vertelt Kwakkenbos. "Zij zeggen: hier is geen toekomst voor mij. Een deel van de vrouwen kan gelukkig nog vanuit huis werken, maar veel ook niet. Veel van deze vrouwen zijn kostwinnaar van het gezin, dus dan komt er ook geen geld binnen. De armoede is enorm, en dat is heel pijnlijk om te zien."

Kwakkenbos werkt voor Cordaid en was twee jaar geleden voor het laatst in Afghanistan. December vorig jaar december werd door de Taliban bekend gemaakt dat vrouwen niet meer voor hulporganisaties mogen werken. "Toen schrokken we natuurlijk heel erg. Wij kunnen ons werk niet doen met alleen mannen. Gelukkig kunnen veel van onze vrouwelijke collega's ook vanuit huis werken. En in bepaalde provincies kunnen we nog wel in het veld werken. Op sommige plekken kunnen we wel met de Taliban onderhandelen om ons werk te kunnen doen."

Hoe gaat het met de positie van vrouwen in Afghanistan, twee jaar na de machtsovername?

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie