Buitenland

Quarantainemaatregelen voor 16 miljoen Italianen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Quarantainemaatregelen voor 16 miljoen Italianen

[NOS] Zo'n 16 miljoen mensen mogen in het noorden van Italië niet zonder goede reden de regio verlaten, in verband met de uitbraak van het coronavirus. In een zeldzame nachtelijke persconferentie heeft premier Conte dat bekend gemaakt.D e stap, die een kwart van de Italiaanse bevolking treft, is de meest vergaande die een regering buiten China heeft genomen vanwege het virus.

De noodmaatregelen gelden tot zeker 3 april voor de regio Lombardije en veertien provincies in het noorden van het land. De belangrijkste stad van het noorden, Milaan, hoort ook bij het gebied, net als toeristenbestemming Venetië.

'Nationale noodsituatie'

"We staan hier voor een noodsituatie, een nationale noodsituatie", zei Conte bij de aankondiging van het decreet waarin de maatregelen staan. Hij sprak van "zeer rigoureuze" maatregelen die noodzakelijk zijn om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Zwembaden, musea, bioscopen, ski-resorts en sportscholen sluiten hun deuren. Restaurants en cafés mogen alleen tussen 06.00 en 18.00 uur open zijn en bezoekers moeten een meter afstand houden van elkaar. Ook begrafenissen, trouwerijen en culturele en religieuze evenementen gaan niet door. Mensen met koorts mogen hun huis niet verlaten, ongeacht of ze zijn getest op het coronavirus.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Laatste treinen naar andere regio

Delen van het plan lekten eerder al uit, maar tot nu was het niet zeker of de maatregelen echt werden ingevoerd. Na het uitlekken van de plannen namen sommigen al het zekere voor het onzekere: op het treinstation van Milaan probeerden mensen gisteravond laat nog de laatste treinen richting andere regio's te halen, sommige zonder kaartje.

Italië heeft gisteren de meeste nieuwe coronabesmettingen geregistreerd sinds het virus daar uitbrak. Bijna 6000 Italianen zijn nu besmet. Van hen zijn er 233 overleden. Eerder plaatste Italië al een aantal dorpen in Lombardije en Veneto in quarantaine. Die maatregel trof zo'n 50.000 mensen.

Verwarring rondom maatregelen

Het pakket noodmaatregelen in Noord-Italië roept bij bestuurders, burgers en toeristen veel vragen op. Want alleen met zwaarwegende redenen mag je de door uitbraak getroffen regio's nog in- of uitreizen. "Het is alleen een beetje vaag wat die zwaarwegende redenen nou precies zijn", zegt correspondent Mustafa Marghadi op NPO Radio 1. Hij was net aangekomen op een treinstation in Turijn.

De correspondent had in de trein een conducteur gevraagd of hij uit mocht stappen in Milaan. Hij kreeg als antwoord dat conducteurs "niemand tegen kunnen houden". Dat roept vragen op over de handhaving van de reisbeperkingen.

"Er heerst wat verwarring en onzekerheid in Italië", zegt Marghadi. Toen gisteravond het concept-decreet uitlekte, probeerde talloze mensen snel nog de trein te pakken naar het zuiden van het land.

Opheldering

"Het is ongelofelijk dat deze belangrijke informatie eerst in een krant komt, nog voordat de lokale autoriteiten ervan horen", zegt de burgemeester van de noordelijke stad Asti op Facebook. Hij heeft per telefoon honderden berichten gehad van inwoners die opheldering vragen.

Ster advertentie
Ster advertentie