Buitenland

Singapore laat ongevaccineerden opdraaien voor ziekenhuiskosten bij besmetting corona

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Singapore laat ongevaccineerden opdraaien voor ziekenhuiskosten bij besmetting corona

Ongevaccineerde inwoners van Singapore moeten voortaan zelf voor hun ziekenhuiskosten opdraaien als ze een COVID-besmetting oplopen. Ze zijn een té grote belasting voor de gezondheidszorg en daarom heeft de overheid besloten dat ze er vanaf begin december alleen voor staan.

Ongevacinneerden in Singapore verantwoordelijk voor eigen ziekenhuiskosten bij besmetting

“Degenen die niet geprikt zijn, zorgen voor een steeds grote druk op de gezondheidszorg”, vertelt Mustafa Marghadi in het NOS Radio 1 Journaal. “Zo’n tweederde van de IC-bedden is vol. De meerderheid van die mensen is niet gevaccineerd.”

Vaccinatiegraad

Er zijn al veel mensen gevaccineerde mensen in Singapore, het land heeft op het moment een vaccinatiegraad van 85%. “Dat zijn een van de hoogste percentages ter wereld en 18% heeft zelfs al een derde prik gekregen.” Ondanks deze cijfers heeft het land ervoor gekozen dat ongevaccineerden voortaan de ziekenhuiskosten moeten betalen als ze besmet raken met corona.

Drastisch

Met deze maatregel wil de regering van Singapore een signaal afgeven. Tot nu toe hebben ze alle zorgkosten betaald wanneer mensen gezondheidszorg nodig hadden in verband met corona. “Er was aan het begin heel veel onzekerheid over wat het virus nou was. De overheid wilde niet dat er nog meer onzekerheid ontstond door de zorgkosten als je eenmaal ziek werd.”

Nu is er meer bekend over het virus. Onderzoek laat zien dat je een kleinere kans hebt om ernstig ziek te worden als je gevaccineerd bent. “Nu de druk oploopt in de zorg, zegt de overheid dat mensen niet meer hun zorgkosten voorgoed als ze niet gevaccineerd zijn.” Mensen moeten ook volledig gevaccineerd zijn, wat twee prikken zijn.

Reacties

Na het bekend maken van het besluit, ontstond er, volgens Murghadi, eigenlijk weinig oproer. “De minister van Volksgezondheid zei er ook meteen bij dat ongevaccineerden hun zorgverzekering wel behouden. ” Dit houdt in dat wanneer ongevaccineerde mensen met een verzekering niet gelijk alles zelf moeten betalen. “Dan draait de verzekeringsmaatschappij op voor de rekening”, legt hij uit. Verder gaat het ook alléén om mensen die zich bewust niet laten vaccineren. “Bijvoorbeeld kinderen onder de twaalf die niet geprikt zijn, hoeven zich geen zorgen te maken.”

Ster advertentie
Ster advertentie