Buitenland
VPRO

Einde tijdperk Erdogan? Aftellen begonnen voor Turkse verkiezingen

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Einde tijdperk Erdogan? Aftellen begonnen voor Turkse verkiezingen

Het aftellen is begonnen in Turkije naar misschien wel de belangrijkste verkiezingen in decennia. Nooit eerder stond president Erdogan voor zo’n grote uitdaging, in wat belooft een nek-aan-nekrace te worden. Wat voor Turkije kunnen we na zondag verwachten? In de Bureau Buitenland rubriek Büro Türkiye duiden journalist Suzan Yücel en onze vaste panelgasten journalist en Turkoloog Zehra Kaya en Nienke van Heukelingen, EU-Turkije expert bij het Instituut Clingendael, de Turkse verkiezingen.

Büro Türkiye #5: Final Countdown

Erdogan niet onderschatten

De peilingen laten zien dat de oppositie een voorsprong heeft, vertelt journalist Suzan Yücel. In aanloop naar de Turkse verkiezingen maakte ze de serie Mijn Turkse Stem. Daarin brengt ze aan het licht hoe groot de steun voor Erdogan is in het land. "Veel internationale media houden serieus rekening met een verlies voor Erdogan. Toch mogen hem niet onderschatten. Zijn achterban ziet Erdogan als een leider die via democratische hervormingen religieuze vrijheden heeft gebracht. Die winsten willen ze niet verliezen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bang voor afrekencultuur

Volgens journalist en Turkoloog Zehra Kaya denkt de andere helft van Turkije daar anders over. "Zij zien dat onder Erdogan het land een islamitische koers is gaan varen. En willen terug naar een seculier Turkije."

Volgens Nienke van Heukelingen, EU-Turkije expert bij het Instituut Clingendael, vrezen beide kampen voor de winst van de tegenpartij. "Het kamp van Erdogan is bang dat er een afrekencultuur komt." Herkenbaar, zegt Suzan Yücel, want de oppositie vreest dat steeds meer vrijheden wordt ingeperkt.

Wel is het volgens Van Heukelingen duidelijk dat het land op een keerpunt staat. "Met de winst voor de oppositie zou het land kunnen veranderen. We weten van de oppositie dat ze de banden met de EU willen aanhalen."

Toch blijft het tot aan zondag heel spannend, voorspellen de Turkije-kenners. "De peilingen laten zien dat er mogelijk een tweede ronde komt", legt Yücel uit.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie