Buitenland
VPRO

Waarom Erdogan plots weer met Europa flirt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Erdogan plots weer met Europa flirt

"De toekomst voor Turkije ligt nergens anders dan in Europa!" Met deze boodschap sprak president Erdoğan vorige week zijn partij toe. En vervolgens trok hij zelfs de provocerende onderzoeksmissie in de Griekse wateren van de Middellandse Zee terug. Waar komt deze plotselinge draai van Erdoğan vandaan?

vpro bb turkije

"Macron heeft psychische hulp nodig", riep Erdoğan nog amper twee maanden geleden over zijn Franse ambtsgenoot. Maar dergelijke anti-Europa retoriek was de afgelopen tijd bepaald geen uitzondering. "Toch is het niet verrassend dat Erdoğan juist nu zijn houding verandert", zegt geopolitiek analist Isa Yusibov in Bureau Buitenland, "dat is echt een strategisch besluit."

Handelspartner

"De assertieve buitenlandpolitiek van Erdoğan werkt vaak juist heel goed onder de Turkse bevolking. Vooral nu het de afgelopen tijd niet goed gaat met de economie, zijn de diplomatieke relletjes met Europa een goede afleiding van de binnenlandse problemen." Maar nu is het nu toch echt anders volgens Yusibov, "Het probleem voor Erdoğan is dat de economische problemen daar natuurlijk niet mee worden opgelost. Sterker nog, Turkije heeft de EU keihard nodig als handelspartner. En het gaat zeker niet de goede kant op met de Turkse economie, een betere relatie is dus van levensbelang."

Later deze maand bepaalt de Europese Unie of de Turken extra sancties voor hun kiezen krijgen. "Ik denk niet dat het zo ver gaat komen", zegt Yusibov. "Het zal zeker helpen dat de Turken zich nu constructiever opstellen, maar ik betwijfel of die extra sancties er überhaupt zouden komen. De EU wil Turkije toch ook gewoon te vriend houden."

Maar er spelen ook andere factoren, zoals het verwachte aantreden van Joe Biden in de Verenigde Staten. Isa Yusibov bespreekt het uitgebreid in VPRO-programma Bureau Buitenland.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie