Buitenland
NOS

Onderzeeër Titan geïmplodeerd, geen overlevenden: 'Zondag al gezonken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzeeër Titan geïmplodeerd, geen overlevenden: 'Zondag al gezonken'

Na dagen zoeken is de vermiste mini-onderzeeër Titan gevonden. Hij is geïmplodeerd en alle vijf inzittenden zijn omgekomen. De brokstukken lagen ongeveer een halve kilometer van het wrak van de Titanic, zei de Amerikaanse kustwacht gisteravond tijdens een persconferentie. Amerika-correspondent Rudy Bouma vertelt meer.

Onderzeeër Titan geïmplodeerd

Kritiek

Een onderwaterrobot heeft de brokstukken van de Titan uiteindelijk gevonden. "Inmiddels heeft de marine gezegd dat er een afwijkend geluid te horen is geweest wat kan duiden op een implosie. Die was te horen geweest toen zondag de communicatie verloren ging tussen de Titan en het moederschip", vertelt Bouma.

Er is veel kritiek geweest op de reddingsactie. "Dat gevoel wordt alleen maar versterkt omdat nu dus blijkt dat de Titan zondagavond al zonk. Het is opvallend dat er zo'n extreme reddingsactie is opgezet en zo lang is gesproken over de hoeveelheid zuurstof die nog in de titan zou zitten en kloppende geluiden die later nog werden opgevangen. Terwijl nu dus blijkt dat er al hele duidelijke indicaties waren dat er een implosie was na een uur en drie kwartier. Maar toen die implosie gebeurde wist men niet zeker of dat het geluid van een implosie was. Daarom is er voor gekozen toch de zoekactie op te zetten", vervolgt Bouma zijn verhaal.

Regisseur James Cameron

Uiteindelijk zijn er vijf wrakstukken gevonden. "Het plaatje leidt er toe dat de conclusie is dat er niks meer van de cabine in de Titan over is en iedereen dus is omgekomen. De woordvoerder van de kustwacht wilde niet direct antwoorden op de vraag of de lichamen van de inzittenden ook zijn gevonden. Maar er zal niet veel van de lichamen over zijn op de diepte."

De regisseur van de film Titanic, James Cameron, heeft zich ook in de discussie gemengd. "Cameron is zelf 33 keer afgedaald naar het wrak van het schip. Hij heeft zich bij de critici gevoegd die twijfel hadden bij de constructie en materiaalgebruik van de Titan. Hij trekt de vergelijking met de kapitein van de Titanic die met slecht zicht voer terwijl hij wist dat er ijsschotsen in het water lagen. Volgens hem liggen er nu twee wrakken naast elkaar om dezelfde reden."

item rudy

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie