Buitenland
NOSNTR

Hoe lang kan Oekraïne Bachmoet nog verdedigen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe lang kan Oekraïne Bachmoet nog verdedigen?

In het oosten van Oekraïne wordt al maanden zwaar gevochten om de plaats Bachmoet. Ondanks de Russische overmacht blijft het Oekraïense leger de stad hardnekkig verdedigen. Vanochtend waarschuwde president Zelensky dat de situatie wel 'steeds moeilijker' wordt. En de bevelhebber van de Oekraïense landmacht noemt de situatie 'extreem gespannen'.

Hoe lang kan Oekraïne Bachmoet nog verdedigen?

"We horen de uitspraken al een maand lang van Zelensky. We zien natuurlijk ook dat Rusland langzaam, straat voor straat, uiteindelijk weet te overwinnen", vertelt Frans Osinga, hoogleraar oorlogsstudies, in Nieuws en Co. "Door deze waarschuwingen van Zelensky bereidt hij de bevolking, krijgsmacht en westelijke bevolking voor wanneer Oekraïne besluit om Bachmoet op te geven."

Bachmoet

De stad in het oosten van Oekraïne biedt weinige strategische waarde voor het Oekraïense leger. "Ze gebruiken het wel om Rusland langdurig tegen te houden en weerstand te bieden. Er zijn heel veel slachtoffers onder de Russische soldaten, daarmee kopen ze tijd. Zodat Oekraïne zelf ergens anders een tegenoffensief kan voorbereiden en in gang kan zetten", legt Osinga uit.

"Een stad verdedigen is makkelijker dan om het in te nemen. Dat is traditioneel altijd het geval. Gevechten in stedelijke gebieden zijn erg riskant voor een aanvaller. Het is veel makkelijker te verdediger", zegt Osinga. "Voor Oekraïne: als je een stad eenmaal kwijt bent, gaat het ook enorm veel tijd en veel slachtoffers kosten. Dat was de logica achter het weerstand bieden."

Russisch verlies

Ondertussen duurt de slag om Bachmoet al meer dan 6 maanden. "De Britse inlichtingendiensten berichten dat Rusland dagelijks aan het front soms wel 800 soldaten per dag verloor. Je kunt je voorstellen dat Rusland dat niet oneindig kan volhouden. Dat is uiteindelijk de operationele waarde van een stad als Bachmoet. Om de Russen te dwingen heel veel verliezen te leden. We weten ook dat Oekraïne dan de stad zou moeten opgeven." Osinga vertelt dat de frontlinie enorm lang is. "Het opmerkelijke is dat er door Rusland wel her en der kleine aanvallen plaatsvinden, maar van het grote offensief van Rusland zien we weinig vorderingen. Bachmoet is daar ook zo’n symbool van. Dat het Rusland niet lukt om grootschalige overwinningen te boeken."

Met elke meter die Rusland nu wint in de stad Bachmoet, verliest het tientallen soldaten, maar ook waardevol militair gereedschap en militaire voertuigen. "Als westerse analist kijk je er naar toe en denk je: wat gebeurt hier? Blijkbaar is Rusland niet in staat, ook door het grote verlies van tanks, pantserwagens en artillerie, om een heel groot mobiel offensief in te zetten, waardoor ze snel grote terreinwinsten kunnen boeken. Daar staat Bachmoet symbool voor."

Mochten de Russen Bachmoet uiteindelijk wel innemen, zal het voor Rusland als een positief symbool worden verkocht, vertelt Osinga. "Kijk eens even: dit brengt ons op weg naar de totale bezetting van de Donbas. Dat is iets wat Poetin heel graag wil."

Omsingeld

Het Oekraïense leger in Bachmoet wordt op dit moment langzaam omsingeld door Russische troepen. De waarschuwing van Zelensky vandaag moet de soldaten voorbereiden uit een terugtrekking. "Gisteren hoorde ik ook een van de commandanten zeggen: luister, de situatie in Bachmoet is een hel. Alle gebouwen worden kapot geschoten, daarmee ook de verdedigingsstellingen. Dan komt er een moment dat je logistieke aanvoerlijnen worden afgesneden. Als je niet oppast, kan je de gewonden niet meer weghalen en kan je ze ook niet meer voorzien van munitie. Dat is het moment dat Zelensky gaat zeggen, met z’n commandanten: wij trekken de bataljons weg en zetten ze op beter verdedigbare plekken, dieper naar achteren toe. Daar is het wachten op. Maandenlang bereid Zelensky zijn krijgsmacht en bevolking voor op dit moment."

NC situatie bachmoet Osinga

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie