Buitenland
AVROTROS

Kan Trump worden berecht voor de aanval op het Capitool? 5 vragen en antwoorden

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan Trump worden berecht voor de aanval op het Capitool? 5 vragen en antwoorden

Ruim negen maanden na de bestorming van het Capitool is het aantal veroordelingen minimaal. Terwijl er toen honderden mensen zijn gearresteerd. Vandaag en morgen zijn naaste medewerkers van ex-president Trump gedaagd, maar de kans is groot dat ze niet komen. Kan dat zomaar? En wat staat hen te wachten? Kisten Verdel geeft het antwoord in Blok&Toine.

Wie staan er voor de rechter?

Het gaat om vier directe naasten van Donald Trump in zijn periode als president, legt Verdel uit. "Het gaat onder meer chef-staf Marc Meddows en zijn Twitter-adviseur Dan Scavino. Maar ook zijn partij ideoloog Steven Bannon is moet voor de rechter komen. Dit is allemaal onderdeel van een veel groter proces waarbij wordt gekeken wat er is gebeurd deze 6 januari bij het Capitool."

Waar staan ze voor terecht?

"De vraag is wat er precies gebeurd is, en of er opzet in het spel is geweest voor de bestorming. De vraag is of Trump en zijn vertrouwelingen erop aan hebben gestuurd om het Capitool te bestormen."

Wat maakt deze zaak zo lastig rond te krijgen?

"Het was de bedoeling dat het een onderzoek zou worden dat door Republikeinen en Democraten uitgevoerd zou worden. Daarbij moest het ook door de Senaat en het Huis gedragen worden, dat hebben de Republikeinen geblokkeerd", legt Verdel uit.

"Omdat het hele proces zo gepolitiseerd is, verwacht ik niet dat er iets uit komt. Ongetwijfeld zullen de Republikeinen zeggen dat het een onpartijdig onderzoek is geweest."

Welke straf hangt ze boven het hoofd?

Ondanks de complexiteit is het een relevante vraag, stelt Verdel. "De vier die nu gedaagd zijn worden wél geacht een getuigenverklaring af te leggen. Ze houden zich nu nog schuil en willen niet aan het proces meedoen. Maar uiteindelijk zullen ongetwijfeld ze meebewegen, maar de verwachting is dat het zo lang mogelijk gerekt gaat worden."

Kan Trump zelf ook nog berecht worden voor de bestorming?

Uiteindelijk wel, legt Verdel uit. "Ze zijn eerst de mensen om hem heen aan het interviewen om te kijken wat zei wisten en gedaan hebben. De bedoeling is dat ze Trump op de korrel kunnen nemen door deze uitspraken."

"Op deze 6e van januari werd de uitslag van de verkiezingen officieel bekend gemaakt, dat moest natuurlijk frustrerend worden. Ik denk dat het eindeloos uitgesmeerd wordt, Trump kennende, met eindeloze vertragingstactieken zonder uitkomst."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie