Buitenland
VPRO

Ook Bolsonaro's eigen kameraden hebben genoeg van zijn coronabeleid

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook Bolsonaro's eigen kameraden hebben genoeg van zijn coronabeleid

Volgens de Braziliaanse president Jair Bolsonaro valt het allemaal wel mee: corona is zo erg nog niet. Terwijl regeringsleiders over de hele wereld vergaande maatregelen nemen om het coronavirus te verslaan, is Bolsonaro nog in ontkenning. Het veroorzaakt grote irritatie bij zijn eigen ministers, die vinden dat er ingegrepen moet worden.

Nina Jurna, correspondent in Rio de Janeiro, vertelt over de situatie in Bureau Buitenland.

Heeft Bolsonaro nog de leiding over Brazilië?

Ministers grijpen in

Volgens een bekende Argentijnse onderzoeksjournalist, Horacio Verbitsky, is het zelfs al zo ver gekomen dat Bolsonaro door zijn eigen gekozen ministers is gestript van zijn bevoegdheden. Ze zouden helemaal klaar zijn met het coronabeleid van Bolsonaro. De militaire ministers uit zijn kabinet zouden, achter de schermen, de touwtjes in handen hebben en vanaf nu alle beslissingen maken.

Quote

Hij wordt door zijn eigen mensen tot orde geroepen

Nina Jurna, correspondente

Nina Jurna durft niet te zeggen of Bolsonaro echt al zijn macht heeft moeten opgeven, maar: "We kunnen wel zeggen dat de militaire ministers uit het kabinet van Bolsonaro hebben ingegrepen. Dat zijn de ministers die hij zelf heeft gekozen, dat maakt het extra pijnlijk voor hem. Hij wordt door zijn eigen mensen tot orde geroepen."

Meer macht bij militairen

De druk om in te grijpen zou zijn opgevoerd door het leger. Hierdoor neemt plotseling ook de macht van de militairen in Brazilië enorm toe. En in tegenstelling tot wat men zou denken, moedigen steeds meer Brazilianen dat juist aan.

Jurna: "Dat vind ik beangstigend. De militaire coup die in Brazilië in 1964 plaatsvond heeft ertoe geleid dat het land twintig jaar lang leefde onder het juk van een dictatuur, zijn mensen dat soms vergeten?"

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie