Buitenland
VPRO

Geen taart, wel meer homorechten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen taart, wel meer homorechten

Een Noord-Ierse homorechtenactivist verliest in hoger beroep het proces waarin een bakker weigerde een taart voor hem te bakken. Oud-NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch vertelt over de opmerkelijke rechtszaak in de rubriek Buitenland Uitgelicht!

Buitenland Uitgelicht: Noord-Ierland

'Support Gay Marriage'

''Zeven jaar geleden bestelde Gareth Lee bij een lokale bakker in Belfast een taart met de tekst: Support Gay Marriage'', zegt de oude NRC-chef Peter Vandermeersch. Hij is tegenwoordig hoofd van een mediabedrijf dat zowel in Ierland als Noord-Ierland kranten uitgeeft. Zijn krant The Belfast Telegraph volgde deze zaak op de voet.

''De bakker weigerde om religieuze redenen de taart te bakken. Het werd een grote zaak uiteindelijk. Voor- en tegenstanders gingen de straat op, en er werden zelfs processen tot de hoogste rechter over gevoerd. In eerst aanleg werd een boete aan de bakker opgelegd, maar in hoge beroep is de bakker alsnog vrijgesproken. De activist verloor dus de zaak. Naar de Europese Rechter voor de Rechten van de Mens stappen heeft ook geen zin, blijkt nu. Die zegt om technische redenen niet de zaak te willen behandelen.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kers op de taart

Deze zaak speelde een belangrijke rol in aanloop naar het besluit in 2020 om het huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht, nam Vandermeersch waar de afgelopen jaren. ''Deze taart-kwestie heeft activisten voor homorechten een podium gegeven. Toen die zaak begon te spelen was het nog niet mogelijk voor homoseksuele stellen in het huwelijk te treden. Dat is sinds 2020 wel mogelijk. En dat is de kers op de taart voor de homobeweging.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie