Buitenland
WNL

Voormalig ambassadeur in Finland: 'Vooral bij Zweden heerst angst tot toetreding NAVO'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig ambassadeur in Finland: 'Vooral bij Zweden heerst angst tot toetreding NAVO'

Voormalig ambassadeur in Finland Henk Swarttouw woont inmiddels al enkele jaren in Zweden met zijn Zweedse vrouw, waar een groot deel van de bevolking zich “overrompeld” voelt door het snelle besluit om toe te willen treden tot de NAVO. “Vooral bij de Zweden heerst echt een diepgewortelde angst om de neutraliteit op te geven”, zei Swarttouw bij Sven Op 1.

Woensdagochtend dienden de Zweedse en Finse ambassadeur namens hun landen de officiële aanvraag in bij NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg; een historisch moment. Na decennialange neutraliteit bekennen beide landen nu officieel kleur, maar de steun is bij de Finse bevolking aanzienlijk hoger dan bij de Zweden. Zo’n 80 procent tegenover een krappe 50 procent.

Swarttouw: “De Zweden zijn zich onveiliger gaan voelen. Deels door de ontwikkelingen in de wereld, maar deels ook omdat de NAVO een kernmacht is.” Er heerst namelijk al sinds de jaren 60 een hele sterke antinucleaire beweging in Zweden. “Men vindt het eng om lid te zijn van een coalitie die kernwapens heeft, want dan loop je toch het risico om er zelf een op je kop te krijgen”, aldus de voormalig ambassadeur in Finland en Denemarken.

Oud-ambassadeur Finland Henk Swarttouw (18 mei 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie