Buitenland

Vietnamese kinderen kampen met overgewicht

foto: Renée van Heterenfoto: Renée van Heteren
  1. Nieuwschevron right
  2. Vietnamese kinderen kampen met overgewicht

Het is eigenlijk heel paradoxaal: terwijl Vietnam wereldwijd nog altijd behoort tot de landen de met de minste dikke mensen, is inmiddels één op de vijf kinderen in Vietnamese steden te dik. Hoe komt dat? Verslagever Renée van Heteren zocht uit voor het NPO Radio 1-programma De Ochtend.

Geld en cultuur

Dokter Do Thi Ngoc Diep, directeur van het Ho Chi Minh City Nutrition Center, maakt zich zorgen om de trend. Eén van de belangrijkste oorzaken is volgens haar de gestegen welvaart. "Mensen hebben meer te besteden en geven dat geld dus ook vaker uit aan eten." Maar terwijl het Vietnamese dieet eigenlijk heel gezond is, kiezen mensen in de stad nu steeds vaker voor een kipkluif van de KFC of een burger bij de MacDonalds.

Dokter Do Thi Ngoc Diep

Dikke kinderen zijn rijk

Dit beaamt ook Nicole Hankins. Zij is Vietnamees, maar groeide op in de VS. In 2003 verhuisde Hankins naar Vietnam en daar runt ze haar fitnessketen Nutrifort. Volgens Hankins spelen culturele aspecten ook een grote rol bij de toename van het aantal kinderen met overgewicht: "Ouders leggen de nadruk hier veel meer op studeren dan op fysieke fitheid. De kinderen bewegen dus veel te weinig. En dan voedt de Aziatische cultuur ook nog eens het idee dat dikke kinderen een teken zijn van rijkdom. Vroeger waren veel mensen hier te arm om hun kinderen te voeden. Nu ze geld hebben, slaan ze door naar de andere kant."

Nicole Hankins

Programma’s op school

Hankins biedt op haar sportschool speciale programma’s aan voor kinderen met overgewicht. En ze spreekt regelmatig op scholen om daar de kennis over gezond eten, van zowel de leerlingen als de docenten, bij te spijkeren. Dokter Diep is medeverantwoordelijk voor het uitvoeren van de ‘nationale strategie’ van de Vietnamese overheid op het gebied van voeding. Ze heeft onder andere programma’s opgezet om kinderen op scholen meer te laten bewegen. Of het genoeg is, weten ze niet. Dokter Diep is hoopvol: "De toename van het aantal kinderen met overgewicht in Ho Chi Minh Stad is al gestagneerd." Hankins ziet het somberder in: "In de VS hebben nu vier op de tien mensen obesitas. Ik vrees dat we in Vietnam dezelfde kant op gaan."

Beluister de reportage van Renée van Heteren hier terug:

Obesitas groeit in een van de 'dunste' landen ter wereld

Ster advertentie
Ster advertentie