Buitenland
VPRO

Nederlander veroorzaakt 'broodrooster-gate' in Chili

foto: YouTube / Verónica Waissbluthfoto: YouTube / Verónica Waissbluth
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlander veroorzaakt 'broodrooster-gate' in Chili

Correspondent Boris van der Spek durfde het aan om op Twitter te schrijven dat het Chileense broodrooster totaal niet werkt. Zijn tweet ging viral in Chili en hij haalde er zelfs het landelijke nieuws mee. "Ik had niet verwacht dat een van de grootste kranten van Chili er een hele pagina aan zou wijden, mét interviews met nationale topkoks", vertelt Van der Spek in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Chili

Trots op broodrooster

Het Chileense broodrooster is een soort ijzeren plaat die je op het gasfornuis zet. Comfortabel of niet, veel Chilenen zijn heel blij met het apparaat. Dat blijkt ook wel uit het onderstaand spotje waarin het Chileense broodrooster de hemel in wordt geprezen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van der Spek plaatste onlangs in zijn ogen een onschuldig tweetje over het apparaat. "Bij mij brandt alles ermee aan. Dat heb ik op Twitter geschreven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Cultureel erfgoed

Ondanks dat Van der Spek er al jaren woont, is hij geschokt door de gevoeligheid van Chilenen over het onderwerp. "Het blijft me verbazen hoe trots Chilenen kunnen zijn op de kleinste dingen. Ik heb ook een keer iets soortgelijks meegemaakt met de oploskoffie hier in Chili, die ik bekritiseerde. De zaken waar Chilenen mee zijn opgegroeid moet je niet aankomen, en zeker niet als Europeaan."

Gelukkig is de situatie niet dermate desastreus dat hij met plaksnor en zonnebril naar buiten moet, reageert de correspondent opgelucht. "Maar mijn Twittertijdlijn blijft wel vollopen met mensen die hun brood roosteren op dit Chileense rooster en dat aan mij laten zien."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie