Buitenland

Zeker acht doden en vele gewonden bij gedrang concert Travis Scott in VS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeker acht doden en vele gewonden bij gedrang concert Travis Scott in VS

Zeker acht mensen zijn om het leven gekomen bij gedrang op een muziekfestival in Houston (Texas). Ook zijn er volgens de lokale autoriteiten zeker 23 mensen naar het ziekenhuis gebracht; elf van hen zouden getroffen zijn door een hartstilstand. Zo'n 300 mensen hebben ter plekke medische hulp gekregen.

Volgens de brandweer vielen de slachtoffers toen de mensenmassa bij het podium probeerde te komen tijdens een optreden van rapper Travis Scott. Er waren op dat moment zo'n 50.000 mensen bij het concert van de wereldberoemde artiest, die ook geboren is in Houston.

Uit de hand gelopen mosh pit

Het incident gebeurde rond 21.15 uur lokale tijd op het uitverkochte Astroworld Festival. Getuigen spreken tegen lokale media van een zware mosh pit: daarbij beuken en duwen mensen vooraan bij het concert om zich heen. Dat is gebruikelijk bij dit soort concerten, maar door het massale gedrang raakten mensen in paniek en liep de situatie compleet uit de hand.

Optreden meermaals gestopt

Agenten en beveiliging werden overrompeld. Volgens de politie waren er verspreid over de hele dag 367 agenten en 241 beveiligers aanwezig. "Er zijn veel slachtoffers", zei brandweerchef Samuel Peña tegen de pers. "Mensen vielen om en raakten bewusteloos."

Lokale media schrijven dat Travis Scott zijn optreden meerdere keren gestopt was, omdat hij zag dat fans in nood waren. Het is nog onduidelijk waarom de show toen niet volledig is stilgelegd.

Reanimaties tijdens concert

Op sociale media circuleren beelden waarop te zien zou zijn dat aanwezigen worden gereanimeerd terwijl de show nog bezig is. Ook is te zien dat een ambulance op de dansvloer staat, omringd door festivalgangers. Ook eerder op de dag was volgens lokale verslaggevers sprake van ernstig gedrang op het festival.

Voor familieleden van vermiste personen hebben de hulpdiensten een speciaal centrum opgezet. In het hotel kunnen ze terecht voor informatie. Een onbekend aantal aanwezigen van het festival wordt nog vermist.

De exacte doodsoorzaak van de overledenen wordt nog onderzocht. De slachtoffers zijn ook nog niet geïdentificeerd. Het jongste slachtoffer zou 10 jaar oud zijn geweest, melden de autoriteiten.

Eigen festival

Astroworld is een festival dat sinds 2018 wordt gehouden. Travis Scott organiseert het festival, dat dezelfde naam draagt als zijn derde album, in zijn thuisstad sindsdien met grote namen uit de hiphopwereld. Tijdens het optreden van Scott gisteravond verscheen ook Drake op het podium. Scotts shows staan bekend als zeer energiek, met fans die hard losgaan.

Nieuws via NOS.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie