Buitenland
NOS

Opnieuw rakettest Noord-Korea: 'Provoceren om de Amerikanen om de tafel te krijgen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Opnieuw rakettest Noord-Korea: 'Provoceren om de Amerikanen om de tafel te krijgen'

Noord-Korea heeft opnieuw een rakettest uitgevoerd, meldt het Zuid-Koreaanse leger. Het is de vijfde keer in drie weken tijd dat het communistische regime projectielen afvuurt. Pyongyang voert daarmee de druk op in de vastgelopen onderhandelingen met Zuid-Korea en de Verenigde Staten. In het NOS Radio 1 Journaal contact met correspondent Sjoerd den Daas.

Deze keer zijn er vermoedelijk twee kruisraketten gelanceerd. Details zijn nog niet bekend, maar experts schatten in dat het gaat om typen die een afstand van 1500 kilometer af kunnen leggen. "Over de nieuwste rakettest is nog maar weinig bekend. Wel duidelijk is dat Noord-Korea deze maand al meer projectielen heeft afgeschoten dan in heel 2021", zegt correspondent Sjoerd den Daas.

Provoceren

"Een mogelijke verklaring is dat leider Kim Jong-un zo ver mogelijk probeert te gaan binnen wat de internationale samenleving nog toestaat: dus geen kernproeven en geen langeafstandsraketten, maar wel blijven provoceren. Daar lijken de Noord-Koreanen ook mee weg te komen, want de wereld kan hier niet echt iets tegen doen", aldus Den Daas.

"Onder Kim was het beleid lange tijd om zo veel mogelijk te provoceren om daarmee de Amerikanen om de tafel te krijgen. Dat lukte hem ook, hij voerde gesprekken met de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Daarna werd het wat rustiger, maar de situatie is per saldo niet veranderd."

Druk opvoeren

Den Daas: "Economisch gaat het slecht met Noord-Korea en corona lijkt het land erg hard te raken. Daarom probeert Kim dan toch maar weer de druk op te voeren om de VS zo ver te krijgen opnieuw de dialoog aan te gaan. Alleen is er in Washington onder president Joe Biden weinig animo om terug te keren naar de onderhandelingstafel. Want Kims beloftes zijn niet veel waard gebleken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie