Buitenland
VPRO

Vulkaanuitbarsting Guatemala verhult gruwelijke politieke moorden

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vulkaanuitbarsting Guatemala verhult gruwelijke politieke moorden

Sinds de eerste uitbarsting van de vulkaan Fuego in Guatemala gaat alle aandacht naar de gevolgen van de natuurramp. De gruwelijke moord op twee inheemse boerenleiders wordt hierdoor nauwelijks opgemerkt. Zo vormt de vulkaanuitbarsting een ideaal rookgordijn om de inheemse gemeenschap de mond te snoeren, aldus Guatemala-deskundige Marlies Stappers, directeur van de organisatie Impunity Watch.

Op maandag werden de zwaar verminkte lichamen gevonden van twee belangrijke boerenleiders. Zij waren lid van het Comité voor Plattelandsontwikkeling (Codeca) dat strijdt voor landrechten van inheemse boeren. Het tweetal verdween op zondag na een bijeenkomst van de organisatie.

"Er zijn in minder dan een maand tijd zes boerenleiders in Guatemala vermoord. Deze keer betreft het een dubbele moord die extra gruwelijk is uitgevoerd met machetes", zegt Stappers. Dit is volgens haar sinds het einde van de uiterst bloedige burgeroorlog in Guatemala niet meer voorgekomen. "Het is duidelijk een waarschuwing naar de boerenorganisaties. Die zijn in conflict met de regerende elite over landrechten voor de inheemse bevolking."

Donderdag 7 juni is Marlies Stappers te gast in Bureau Buitenland om 19.00 uur op NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie