Buitenland
VPRO

Loting zet vakantie van Spanjaarden op het spel

  1. Nieuwschevron right
  2. Loting zet vakantie van Spanjaarden op het spel

Nationale verkiezingen midden in de vakantieperiode: het is verre van ideaal maar wel het geval in Spanje. Anders dan in Nederland worden burgers in Spanje via een loting verplicht om mee te helpen op het stembureau. "Nu de verkiezingen in de zomervakantie vallen, proberen Spanjaarden daar massaal onder uit te komen", legt correspondent Carlijn Teeven in Bureau Buitenland uit.

Uitgelicht: Spanje

Op 23 juli worden er in Spanje nationale verkiezingen gehouden. De Spaanse premier Sánchez schreef vervroegd verkiezingen uit na het verlies van zijn regeringspartij bij de regionale en lokale verkiezingen in mei. Veel Spanjaarden zien de verkiezingen midden in de zomervakantie alleen niet zitten. Burgers zijn namelijk verplicht om mee te helpen op het stembureau. "Voor elk stemlokaal worden burgers ingeloot om stemmen te tellen. De regel geldt al sinds de invoering van de democratie, na de dood van Franco in 1975", legt Teeven uit.

Bezwaar

De meeste Spanjaarden hebben hun vakantie al vastgelegd en willen niet thuis blijven om op het stembureau te werken. Burgers kunnen bezwaar aantekenen bij de kiescommissie door bewijs aan te leveren waarom dispensatie noodzakelijk is. "Je moet een hele goede reden hebben om onder je burgerplicht uit te komen. Er staan hoge straffen op het niet nakomen van je burgerplicht", vertelt Teeven. Of de kiescommissie dit jaar een uitzondering maakt voor Spanjaarden die al betaald hebben voor hun vakantie is nog maar de vraag.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie