Buitenland
VPRO

Waarom jongeren naar de plastisch chirurg gaan om Aziatisch te lijken

foto: Instagram Oli London
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom jongeren naar de plastisch chirurg gaan om Aziatisch te lijken

De Oost-Aziatische popcultuur boekt over de hele wereld groot succes. Denk aan de Netflixserie Squid Game en muziekhit My Universe van K-popband BTS en Coldplay: ongekend populair onder jongeren. Het aanbidden van deze Aziatische idolen gaat zó ver, dat sommige westerse jongeren kiezen voor plastische chirurgie en make-upstijlen, om zoveel mogelijk op hun voorbeelden te lijken. Maar daar zijn veel mensen van Aziatische komaf niet van gediend.

Bureau Buitenland - Je voordoen als Aziaat: Asian fishing is in opkomst

Asian fishing

Deze fans worden beticht van 'Asian fishing'. Daarbij doen mensen zich voor als Aziatisch, terwijl ze dat niet zijn, vertelt Mai Verbij, kenner van de Aziatische popcultuur en radiopresentator bij Gaan! in Bureau Buitenland. ''Het is een pakket dat bestaat uit je Aziatisch voelen, gedragen en ermee identificeren.''

Achttien operaties

Grote ophef ontstond nadat influencer Oli London op sociale media 'uit de kast kwam' als Koreaan, terwijl de influencer eigenlijk een Brit is. Oli heeft achttien operaties ondergaan om te lijken op Jimin, een lid van de Koreaanse band BTS, van wie Oli groot fan is. ''Meer zichtbaarheid van Aziaten in de media is goed voor de Aziatische gemeenschap'', vindt Verbij. Maar hoe sommigen ermee omgaan, kan juist schadelijk zijn. ''Het is makkelijk om alle leuke elementen uit een cultuur te halen en je dáármee te identificeren'', zegt de Aziatische popcultuurkenner. Het wordt ongemakkelijk wanneer deze fans de positie van Aziaten niet begrijpen.

Kittige lingerie

Al decennialang worden Aziaten gepest om hun uiterlijk. En nu gaan sommige witte mensen er opnieuw mee aan de haal, door Aziaten juist te verheerlijken en als stereotypen neer te zetten, vertelt Verbij. Denk aan Aziatische vrouwen die vaak worden geseksualiseerd en gezien als onderdanig, met kittige lingerie en schattige make-up. ''Zulke fans ontkennen het probleem waarmee Oost-Aziaten te maken krijgen: racisme. Deze mensen houden dit (onbewust) in stand, halen hun make-up eraf, gaan in bed liggen en worden wakker zonder zorgen."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie