Buitenland
VPRO

Nederlander ontdekt Chinees datalek: 2,5 miljoen burgers onder surveillance in Xinjiang

foto: AP/Ng Han Guanfoto: AP/Ng Han Guan
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlander ontdekt Chinees datalek: 2,5 miljoen burgers onder surveillance in Xinjiang

De Nederlandse hacker- en cyberexpert Victor Gevers heeft een enorm datalek gevonden bij het Chinese surveillancebedrijf SenseNets Technology Ltd. Hierdoor wordt duidelijk dat de Chinese overheid ruim 2,5 miljoen burgers in de provincie Xinjiang in de gaten houdt. In het VPRO-programma Bureau Buitenland op NPO Radio 1 vertelt Gevers hoe hij dit lek op het spoor is gekomen.

De online database bevat privacygevoelige gegevens zoals volledige namen, woonadressen en paspoortnummers. "De meeste namen die ik vond zijn islamitisch", zegt Victor Gevers. De burgers worden gelinkt aan GPS-locaties die verkregen zijn via camera’s die zijn uitgerust met gezichtsherkenning van SenseNets. Gevers: "Die camera’s hangen in moskeeën, bij hotels, politiecontroles en restaurants."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verder merkte Gevers een tabel op waarin bepaalde mensen aangemerkt kunnen worden als gevaarlijk. "Als dan hun gezicht wordt herkend door zo’n camera, dan gaat het alarm af." De tabel was leeg, maar dat deze optie bestaat zegt volgens Gevers voldoende over de intenties van het surveillancebedrijf.

In Xinjiang zitten 1 miljoen Oeigoeren vast in heropvoedingskampen. Familieleden vragen nu op sociale media via de hashtag #metooUyghur om bewijs dat hun verwanten nog leven. Het is voor het eerst dat de Oeigoerse diaspora zo’n duidelijk signaal laat horen, eerder waren veel mensen bang voor represailles.

De Nederlander die een enorm Chinees datalek blootlegt

Ster advertentie
Ster advertentie