Buitenland
PowNed

Het geheime wapen van Joe Biden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het geheime wapen van Joe Biden

De toekomstige Amerikaanse president Joe Biden wil de Verenigde Staten weer verenigen. Een flinke klus, want hoe doe je dat in een land dat tot op het bot verdeeld is? Amerikanist Ruth Oldenziel verwacht dat first lady Jill Biden daarbij kan helpen. "Zij zit in het onderwijs en maakt de problematiek van dichtbij mee”, zegt ze in Goed Ingelichte Kring.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De 46ste president van Amerika wacht de moeilijke opgave om een diep verdeeld land weer bij elkaar te brengen. "Beide partijen hebben er geen vertrouwen in", zegt Oldenziel over het onaangename politieke klimaat. "De democraten omdat ze door het systeem twee keer hebben verloren, ondanks dat ze de meerderheid hadden. En de republikeinen omdat ze een minderheid vertegenwoordigen. Dat maakt de situatie echt heel erg kwetsbaar."

Sprankje hoop

Ondertussen loopt het dodental door corona schrikbarend snel op, de verhoudingen tussen zwart en wit liggen nog steeds heel gevoelig en de klimaatcrisis verergert met de dag. De nieuwe president erft in januari een waslijst aan hoofdpijndossiers. Is het bij voorbaat al een verloren zaak of gloort er een sprankje hoop aan de horizon?

"Ik ben niet optimistisch", zegt Oldenziel. Toch het is niet alleen maar kommer en kwel; Oldenziel verwacht dat de verbindende kwaliteiten van Jill Biden kunnen helpen. "Zij zit in het onderwijs en maakt de problematiek van dichtbij mee. Jill kan het gesprek op gang brengen tussen verschillende generaties." Ook weet de nieuwe first lady het een en ander over pijn, verdriet en heling. Ze was nog maar 26 jaar toen ze in het gebroken gezin van Joe Biden stapte en dat gaandeweg wist te lijmen. Oldenziel: "Die rol kan ze ook voor Amerika hebben."

Pittig

"Jill Biden is pittig", vervolgt Oldenziel. De Amerikanist denkt dat zij haar mannetje wel kan staan en de taak als opvoeder op zich kan nemen. Ze verwijst naar een video waarin je ziet hoe de aankomende first lady onverschrokken twee actievoerders van het podium houdt om haar man te beschermen. De beelden gingen binnen no time viraal. Twitteraars grapten dingen als 'haar techniek zou niet misstaan in de National Football League'.

Maar ondanks Jills uitstekende verdedigingsskills en haar verbindende kwaliteiten is er nog een hoop werk aan de winkel. Oldenziel: "Je moet het uiteindelijk ook met elkaar eens worden. Anders kun je de diepe politiek-culturele kloof die de VS splijt niet overbruggen."

Jill Biden is het geheime wapen

Goed Ingelichte Kring

Elke laatste zaterdag van de maand luister je tussen 15.00 en 16.00 uur naar Goed Ingelichte Kring op NPO Radio 1. In dit programma, gepresenteerd door Chazia Mourali, geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Ster advertentie
Ster advertentie