Buitenland
NOSNTR

Vrees Russische aanvallen in Oekraïne op Onafhankelijkheidsdag: 'Vooral Kiev wordt in de gaten gehouden'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrees Russische aanvallen in Oekraïne op Onafhankelijkheidsdag: 'Vooral Kiev wordt in de gaten gehouden'

Amerikaanse inlichtingendiensten waarschuwen dat Rusland de komende dagen extra aanvallen op Oekraïne kan gaan uitvoeren. Ook de Oekraïense president Zelensky houdt er rekening mee dat Rusland iets 'bijzonder wreeds' van plan is. Evenementen in het kader van Onafhankelijkheidsdag, morgen in Oekraïne, worden dan ook afgeblazen. Kolonel Han Bouwmeester, universitair hoofddocent bij de Nederlandse Defensie Academie vertelt over de dreiging in Nieuws en co.

Extra aanvallen

Waar komt die vrees voor extra aanvallen vandaan? "Morgen is het Onafhankelijkheidsdag in Oekraïne, een dag van festiviteiten. Dat is sowieso iets waar Rusland zich aan ergert. Morgen is ook de dag dat de oorlog een half jaar bezig is. Die oorlog verloopt niet zo zoals Rusland dat voorzien had," vertelt Bouwmeester.

Ook is er dit weekend iets belangrijks gebeurd: "De dochter van Alexander Dugin, een ultranationalist die Poetin ook heel erg steunt en adviseert, is met een bomaanslag om het leven gekomen."

Hoewel niet duidelijk is wie de aanslag gepleegd heeft, houden de Russische inlichtingendiensten daar Oekraïne verantwoordelijk. "Dus er liggen meerdere redenen op tafel waardoor de Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat er een aanslag gepleegd kan gaan worden. Vooral Kiev wordt daarbij in de gaten gehouden."

Waarschuwing wegen

Rond 9 mei, de dag waarop in Rusland de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht, was de verwachting ook dat Rusland Oekraïne harder zou gaan aanpakken. Dat gebeurde vervolgens niet. Maar, zegt Bouwmeester: "De Oekraïense autoriteiten nemen het heel serieus. Dat kan ik me ook heel goed voorstellen, want je weet natuurlijk niet wat er aan de hand is."

"Aan de andere kant moet ik wel zeggen dat Rusland wel vaker een hele grote mond heeft en een heleboel zaken aankondigt die dan toch niet gebeuren. Wat het effect daarvan is, je creëert wel heel veel angst onder de bevolking, ook al onderneem je niks."

Vrees voor aanvallen van Rusland op Oekraïne komende dagen

Ster advertentie
Ster advertentie