Buitenland
WNL

Theo Hiddema over IS-vrouwen: ‘Laat alle medemenselijkheid varen, zij kozen er zelf voor’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Theo Hiddema over IS-vrouwen: ‘Laat alle medemenselijkheid varen, zij kozen er zelf voor’

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde deze week dat de Nederlandse overheid een groep IS-vrouwen niet terug hoeft te halen uit Syrië. Het hof vernietigde daarmee een eerder oordeel van de rechtbank: toen werd bepaald dat Nederland alles moest doen om de vrouwen en hun kinderen terug te halen. Forum voor Democratie-Tweede Kamerlid Theo Hiddema pleit ervoor om de IS-vrouwen die nu al in Nederland zijn te vervolgen, en de rest aan hun lot over te laten. "Laat alle medemenselijkheid maar varen", zegt Hiddema in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

‘Laat alle medemenselijkheid varen, zij kozen er zelf voor’

"Ik ben er niet voor om die vrouwen hier te halen, maar de vrouwen die hier nu zijn moeten we opsluiten", zegt Hiddema. "Als berechting daarbij helpt, moet je die mogelijkheid niet laten schieten. Die sukkels die hier aankomen sleep je voor de rechter en de rest hou je buiten de deur, Nederlanders of niet." Turkije stuurde deze week al twee vrouwen terug naar Nederland, die inmiddels vastzitten.

'Sadistische lustmoordenaars'

Als de IS-vrouwen worden opgepakt door het Syrische leger en mogelijk de doodstraf krijgen dan hebben zij "pech gehad", zegt Hiddema. "Deze mensen hebben er zelf voor gekozen. Die vrouwen wisten dan hun mannen sadistische lustmoordenaars zijn. Het is nergens voor nodig om ze terug te halen en de Nederlandse bevolking aan ze bloot te stellen."

De Nederlandse staat heeft volgens de Grondwet de plicht om de staatsveiligheid te beschermen, zegt Hiddema. "De staat mag ook de kinderen weigeren als ze maar per individueel zeggen dat het de staatsveiligheid bedreigt."

'Geen bijstand verlenen aan deze vrouwen'

Ook directeur politieke zaken van het Haagse Centrum voor Strategische Studies Han ten Broeke voelt geen barmhartigheid naar deze vrouwen toe. "We moeten ons geen medeplichtigheid laten aanpraten. Nederland heeft alles eraan gedaan om IS te bestrijden", aldus Ten Broeke.

Als deze vrouwen zich melden, moet Nederland geen consulaire bijstand verlenen, vindt Ten Broeke. Hij pleit daarbij voor een gezamenlijke, Europese aanpak. "We moeten accepteren dat we geen invloed hebben op het Amerikaanse besluit dat ze geen politieman willen spelen. Rondom het Europese continent zullen we elke dag opnieuw geconfronteerd worden met problemen. Daar moeten we gezamenlijk een vuist tegen maken, anders worden we door de Turken, Marokkanen en Tunesiërs uit elkaar gespeeld. Dat kan, want de EU is veel machtiger dan deze landen bij elkaar opgeteld."

Wat gaat hun familie nu doen?

Terrorismeverslaggever van de Telegraaf, Silvan Schoonhoven, vreest dat de ouders van Syriëgangers nu mogelijk zelf hun kinderen en kleinkinderen terughalen. "Zij gaan geld inzamelen en dat meegeven aan een mensensmokkelaar die naar de Koerdische kampen gaat in de hoop dat een bewaker bereid is even de andere kant op te kijken." Het zou niet voor het eerst zijn dat dat gebeurt. "We zagen dat eerder bij twee oud-Hofstadgroep-leden, die al geld aan het inzamelen waren in Nederlandse moskeeën."

Theo Hiddema over IS-vrouwen: ‘Laat alle medemenselijkheid varen, zij kozen er zelf voor’

Ster advertentie
Ster advertentie