Buitenland

Deze groep zwarte Amerikanen bewapent zich 'alvast' tegen extreemrechtse Trumpaanhangers

VPRO
foto: Eline van Nesfoto: Eline van Nes
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze groep zwarte Amerikanen bewapent zich 'alvast' tegen extreemrechtse Trumpaanhangers

De Huey P. Newton Gun Club, vernoemd naar een voormalige Black Panther, is een gewapende militie in het Amerikaanse Dallas. En het zijn zeker geen extreemrechtse Trumpaanhangers. Het is een groep linkse zwarte Amerikanen die de wapens oppakt, juist in de strijd tegen hun extreemrechtse tegenpolen. Bureau Buitenland-correspondent Jurriaan van Eerten zocht ze op, en mocht mee naar de schietbaan.

De militie was aanvankelijk opgericht om de eigen gemeenschap in Dallas te beschermen tegen politiegeweld en drugscriminaliteit. "Als je hier de politie belt, duurt het meestal een uur voordat ze op de stoep staan", vertelt oprichter Babu Omowale in Bureau Buitenland. ''Dat is een stuk langer dan in de mooiere wijken van de stad." Maar nu de presidentsverkiezingen naderen, richt de groep zich op een mogelijke strijd met andere milities. "Ik wil niet inspelen op de angst voor een tweede burgeroorlog, maar na de verkiezingen gaan er wel rechts-extremistische opstanden komen. We moeten ons daartegen verdedigen."

Training in Glendale Park

"We trainen hier op de schietbaan specifiek op headshots", vertelt Omowale. "Extreemrechtse Trumpaanhangers dragen vaak volledige lichaamsbescherming, dus we moeten ze in het hoofd raken!" Als het na de verkiezingsuitslag tot een confrontatie komt, zullen de leden van Huey P. niet aarzelen om hun wapens op te pakken. In het park trainen ze met levensechte scenario's hoe ze een aanvaller met een mes uitschakelen,"I'm bleeding!" klinkt het door Glendale park.

Maar het is meer dan alleen Doomsday Prepping, volgens lid Dewayne. "Deze militie is voor ons een soort gereedschap, om te krijgen waar wij recht op hebben. En de Amerikaanse geschiedenis laat ons zien dat dit hard nodig is."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie