Buitenland
NOS

Centrale bank waarschuwt voor klimaatverandering: 'Nationale strategie nodig voor economische veerkracht'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Centrale bank waarschuwt voor klimaatverandering: 'Nationale strategie nodig voor economische veerkracht'

Het Caribisch gebied staat voor de groeiende dreiging van klimaatverandering. De centrale bank van Curaçao heeft in een alarmerend rapport gewaarschuwd voor niet alleen potentiële natuurrampen, maar ook voor de ernstige economische gevolgen die deze met zich mee kunnen brengen.

Het recente rapport van de Centrale Bank benadrukt de kwetsbaarheid van de regio voor natuurrampen gerelateerd aan klimaatverandering. In het Caribisch gebied is de blootstelling aan deze rampen het hoogst, en dit vormt een voortdurend risico voor de economieën van Curaçao en Sint Maarten. De mogelijke schade aan infrastructuur en gebouwen door deze rampen is aanzienlijk. Er wordt gewezen op een gebrek aan aandacht voor klimaatverandering door de overheden van deze eilanden. De impact van orkanen, regen en overstromingen is onderschat. Het rapport legt ook de ongelijkheid in planning en fondsen bloot. Er worden plannen gemaakt voor bepaalde Nederlandse gemeenten, maar op Aruba, Curaçao en Sint Maarten ontbreekt de politieke wil of financiële middelen voor klimaatgerelateerde kwesties. De nasleep van orkaan Irma wordt aangehaald als een herinnering aan de verwoesting die natuurrampen kunnen veroorzaken. Sint Maarten leed aanzienlijke schade, wat een grote impact had op de economie en de financiën van het eiland. Ondanks hulp van Nederland moest Sint Maarten leningen afsluiten die nu ongeveer 13% van de totale overheidsschuld uitmaken.

Oproep tot maatregelen

Het rapport pleit niet alleen voor alarmerende maatregelen, maar roept ook op tot actie. Er wordt gepleit voor een nationale strategie voor klimaatadaptatie. Opvallend is dat er gewezen wordt op economisch groeipotentieel door te investeren in veerkrachtige infrastructuur en hernieuwbare energie, naast strategieën om klimaatverandering aan te pakken. De boodschap gaat niet alleen over de gevaren; het is een oproep tot vooruitstrevende maatregelen. Het benadrukt dat klimaatadaptatie niet alleen een overlevingsstrategie is, maar ook een pad naar economische welvaart te midden van klimaatuitdagingen. Terwijl de Centrale Bank blijft werken aan het beoordelen van financiële risico's, ligt de bal nu bij politieke actie. De vraag is of de urgentie die in dit rapport is geschetst zal worden beantwoord met concrete, proactieve maatregelen om deze Caribische naties te beschermen tegen de dreigende economische en milieugevaren van klimaatverandering.

Caribisch gebied

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie