Buitenland
KRO-NCRV

Ian Buruma: Inauguratie Biden zal zonder Trump zijn

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ian Buruma: Inauguratie Biden zal zonder Trump zijn

Of er echt sprake is van een aanval op de democratie van de Verenigde Staten, na de dreigende taal die president Trump gebruikt tijdens de campagne in Georgia gisteravond, dat betwijfelt de schrijver Ian Buruma vanuit New York. Wat Trump nu doet bij de Georgia rally's, is volgens Buruma "rood vlees gooien naar de menigte." Dit zegt hij in gesprek met Twan Huys in het programma 1 op 1.

Ian Buruma: inauguratie Biden zal zonder Trump zijn

Na het uitgelekte telefoongesprek van president Trump met de Republikeinse bestuurder Brad Raffensperger schreef de Democratische pers schuimbekkende commentaren. Trump is een crimineel, omdat hij zich agressief uitlaat over het 'vinden van stemmen' zodat hij alsnog de verkiezingen zal winnen. Ruim twee weken voor het einde van zijn ambtstermijn, zou er een onderzoek van de FBI moeten komen volgens de Democraten en zou hij moeten worden afgezet.

Ian Buruma, schrijver en journalist, is al sinds 2004 woonachtig in New York. Onlangs verscheen van hem het boek 'Het Churchillcomplex'- Opkomst en ondergang van de Anglo-Amerikaanse orde'. Hij is het eens met het oordeel van de journalisten van onder andere de Washington Post en de NY Times dat Trump hier een strafbaar feit heeft gepleegd, maar denkt niet dat een rechter over Trump zal gaan oordelen. "Trump zal die rechtszaak kunnen winnen", omdat hij zich niet nadrukkelijk uitlaat over het soort van bedreiging tijdens dit telefoongesprek dat in het geheim werd opgenomen.

Trumpisme

"Trump is iemand die het absoluut niet kan verteren dat hij verliest en al zeker niet de presidentsverkiezingen." Zijn aanhangers worden nu opgetrommeld om kabaal te maken in Washington tegen de uitslag van de verkiezingen. "Dat zijn vaak mensen met machinegeweren. We hadden nog meer geweld kunnen zien de afgelopen weken." Het is bij bedreigingen en rechtszaken gebleven, maar waarschuwt Buruma "dat zou nog kunnen komen".

"Ik ben bezorgd over de democratie in de VS", zegt Buruma over de onrust van de afgelopen weken, "dat er een maffiose organisatie komt bovendrijven vanuit de hoek van Trump en de Republikeinen." Trump als president zal wel van het toneel verdwijnen, maar het Trumpisme zal nog blijven bestaan. Het is een beweging die gevoed wordt door rancune van mensen die zich niet gehoord voelen door de elite. Deze beweging heeft ook aanhangers in Nederland, zegt Buruma waarbij hij denkt aan de kiezers van de PVV van Geert Wilders en FvD van Thierry Baudet.

Wat er ook de komende dagen zal gebeuren, op 20 januari zal Biden als president worden beëdigd. Die zal sober en curieus verlopen, met zeer waarschijnlijk, vanwege coronamaatregelen, geen publiek (de laatste keer dat dat gebeurde was in 1945 bij de de inauguratie van Franklin D. Roosevelt) "Trump zal daar zeer waarschijnlijk niet bij zijn. Dat zegt wel iets over de symboliek van de vreedzame machtsoverdracht die nu zal ontbreken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie