Buitenland
VPRO

Hongaarse 'politieke outsider' doet hoop bij oppositie leven: 'Iedereen behalve Orbán'

foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hongaarse 'politieke outsider' doet hoop bij oppositie leven: 'Iedereen behalve Orbán'

De Hongaarse oppositie heeft een nieuwe leider gekozen die hun strijd tegen zittend premier Viktor Orbán moet gaan aanvoeren. De conservatieve familieman én politieke outsider Péter Márki-Zay gaat de oppositie leiden tegen de zittend premier bij de verkiezingen van 2022 tegen de zittende premier. En daarmee lijkt er na 12 jaar autocratie hoop aan de horizon te gloren voor de oppositie.

Oppositie gooit ‘Orbán-light’ in de strijd tegen Hongarije’s langzittende autocraat

De nieuwe Orbán-light

Althans, dat is het idee achter een vergaande samenwerking tussen z'n beetje alle oppositiepartijen in Hongarije. Maar gaat het hem lukken om al deze partijen bij elkaar te houden en Orbán te verslaan?

“Márki-Zay is een 49-jarige, tomeloos energieke zakenman/politicus en opvallend: hij is namelijk partijloos,” vertelt Tijn Sadee, Oost-Europa correspondent, in Bureau Buitenland. “Hij profileert zich als een conservatieve katholieke man,” waarmee hij niet heel veel anders is dan Viktor Orbán zelf, maar hij zet zich ook neer als “de man van de nieuwe politiek.” Márki-Zay, vader van zeven kinderen, valt in de smaak onder christelijke conservatieven en vist daarmee in dezelfde vijver als Orbán.

Leider van de gehele oppositie

Márki-Zay moet een coalitie gaan leiden die zowel socialisten als christelijk conservatieven kent, dus wordt het nog een klus om deze bij elkaar te houden tot de verkiezingen in april 2022. Tijn Sadee geeft aan dat hij het nog moet aanzien: “De eerste scheurtjes zijn al zichtbaar.”

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie