Buitenland
VPRO

In Tigray is aan alles tekort: 'Mensen eten takken en bladeren'

foto: Margreet Noordhoffoto: Margreet Noordhof
  1. Nieuwschevron right
  2. In Tigray is aan alles tekort: 'Mensen eten takken en bladeren'

Door de strijd tussen de regeringstroepen van premier Abiy Ahmed aan de ene kant en de troepen van de deelstaat Tigray, de TPLF aan de andere kant, dreigt er in het noorden van het land een humanitaire ramp. Een groep Nederlandse Tigreeërs roept op tot meer hulp aan het gebied: ''In Tigray is aan alles tekort.''

VPRO BB Tigray

In Den Haag verzamelde zich eerder deze maand een groep van zo'n 100 bezorgde Tigreeërs bij een demonstratie voor de Tweede Kamer. "We staan hier omdat de mensen in Tigray direct humanitaire hulp nodig hebben", vertelt organisator Daniel Redda. "Maar ook de communicatie moet worden hersteld, contact met Tigray is heel lastig geworden.'' ''Het is zo pijnlijk om niet eens te weten of mijn familie nog leeft'", voegt een andere demonstrant daaraan toe.

'Het is vreselijk hier'

Dat die humanitaire hulp inderdaad hard nodig is kan Alex beamen (pseudoniem i.v.m. veiligheidsrisico, echte naam bij de redactie bekend). Hij woont in de regio en is daar werkzaam is voor een internationale organisatie. "Het is eerlijk gezegd echt vreselijk hier", zegt hij over een krakerige telefoonlijn. "De aanwezige Ethiopische en Eritrese soldaten zijn extreem gewelddadig. Ze plunderen de huizen en winkels, vermoorden mensen zomaar op straat en plegen veel seksueel geweld." Maar ook de hongersnood is een groot probleem volgens Alex: "Er is hier echt niks meer, de markten zijn leeg en veel mensen verhongeren".

Ook Jan Nyssen, hoogleraar geografie aan de Universiteit Gent onderschrijft de nijpende situatie in het gebied. "Uit de laatste berichten komt naar buiten dat mensen nu takken en bladeren eten, omdat er zo weinig voedsel is. En het laatste beetje dat de mensen hebben wordt gestolen door de soldaten. Ik kreeg te horen dat ook mijn woning in Tigray volledig is leeggeroofd."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie