Buitenland
NOSNTR

Coronavirus in Suriname: 'We hebben niet genoeg apparatuur'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Coronavirus in Suriname: 'We hebben niet genoeg apparatuur'

Suriname zit in een gedeeltelijke lockdown na een snelle uitbraak van het coronavirus. De lockdown geldt vanaf 18.00 uur tot 06.00 uur. Medici en experts maken zich zorgen over de medische middelen in het land. Er zijn maar 40 IC-bedden in het hele land.

Coronavirus in Suriname

Chander Mahabier is chirurg in Nickerie, het district in het westen van Suriname. "Het ziekenhuis wordt volledig klaargestoomd voor het bestrijden van de coronacrisis," zegt hij in Nieuws en Co. "Maar we hebben te weinig beschermende middelen."

Mahabier werkt op dit moment niet. "Alle geplande operaties zijn afgezegd, alleen spoedgevallen gaan nog door." Mahabier reist regelmatig op en neer vanuit Nederland naar Suriname om in het ziekenhuis te opereren.

Lockdown

Het land is sinds 2 juni in lockdown om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook stuurt Nederland 10 beademingsapparaten. Maar het grootste probleem is de apparatuur en het aantal bedden. "Wij zullen misschien keuzes moeten gaan maken wie wel en niet op de IC mogen worden gered. We hebben gewoon niet genoeg materieel om iedereen te helpen."

De arts maakt zich zorgen over de situatie. "Ik heb me gemeld om te helpen bij coronagevallen." Hij wil iedereen met medische kennis over het virus oproepen om in Suriname te helpen. "De bereidheid is groot. Desnoods help ik ze zelf hierheen te komen."

Coronavirus in Suriname

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie