Buitenland
EO

Grondstoffendeal is heel goed voor Oekraïne, zegt hoogleraar

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grondstoffendeal is heel goed voor Oekraïne, zegt hoogleraar

Vandaag kwamen de details naar buiten over de grondstoffendeal tussen de Verenigde Staten en Oekraïne. Grondstoffenexpert Rene Kleijn van de Universiteit Leiden is verbaasd: "Een veel betere deal dan in eerste instantie werd voorgesteld door de Verenigde Staten", zegt hij in Geld of je Leven. "Een heel redelijke deal."

Oekraïne en VS sluiten langverwachte grondstoffendeal (1 mei 2025) - Geld of je leven

Kleijn, die hoogleraar toekomstbestendige grondstofvoorziening is, had verwacht dat Oekraïne in ruil voor bescherming van de Verenigde Staten flink veel grondstoffen zou moeten leveren, maar dat valt reuze mee. "Er staat in dat er een gemeenschappelijk fonds komt waarmee geïnvesteerd wordt in allerlei mijnbouwactiviteiten met verschillende grondstoffen. Het idee is dat de opbrengsten daarvan gebruikt worden om de toekomstige militaire steun van de VS te financieren."

In eerste instantie leek het erop dat Oekraïne 300 tot 500 miljard euro aan militaire steun terug zou moeten betalen. Dit staat er nu helemaal niet meer in, vertelt Kleijn. "Als ik kijk naar de deal die er nu ligt, dan kan ik niks slechts ontdekken voor Oekraïne. Het is een heel redelijke deal. Ze houden zelf soevereiniteit over hun eigen grondstoffen en ze kunnen zelf bepalen wat ze wel en niet willen mijnen."

Trump en Zelensky kregen in februari ruzie in het Witte Huis. Kleijn had na dat moment niet veel vertrouwen in een deal die voor Oekraïne goed zou zijn. Sindsdien is er blijkbaar veel veranderd. "Ik denk dat Europa ook heel blij zal zijn met deze deal", zegt de hoogleraar, "want het is wel een manier om de VS binnenboord te houden." Hij denkt dat de wereld een stuk veiliger wordt van de deal: de VS heeft nu economisch belang om Oekraïne te beschermen.

57 grondstoffen

In de deal worden 57 grondstoffen genoemd, maar niet alle grondstoffen worden op dit moment ontgonnen in Oekraïne. "Dan heb je het over mangaan, titanium, aluminium en ook beryllium en uranium, wat belangrijk is voor kerncentrales. Er zitten in Oekraïne relatief veel grondstoffen in de grond", vertelt de hoogleraar. Meer grondstoffen ontginnen kost heel veel geld. Dat wordt betaald uit het eerdergenoemde fonds.

Ster advertentie
Ster advertentie