Buitenland
VPRO

Dertig jaar cel na een miskraam in El Salvador

foto: Videostill van Centro de Derechos Reproductivos
  1. Nieuwschevron right
  2. Dertig jaar cel na een miskraam in El Salvador

Je krijgt een miskraam en gaat vervolgens voor tientallen jaren de cel in voor moord. In El Salvador zijn op deze manier volgens activisten zeker 18 vrouwen veroordeeld voor moord met voorbedachten rade. Een van de meest emblematische gevallen ligt nu op tafel bij het Interamerikaanse Hof voor de Mensenrechten. De uitspraak kan gevolgen hebben voor de abortuswetgeving van heel Latijns Amerika.

Dertig jaar cel voor een miskraam in El Salvador

Manuela

Dertien jaar geleden kreeg de toen 33 jarige Manuela - haar achternaam is nooit bekend gemaakt - een miskraam. Haar situatie was kritiek en toen ze bijkwam in het ziekenhuis had ze handboeien om. Een rechter veroordeelde haar later tot 30 jaar cel wegens moord met voorbedachten rade. Daar overleed ze twee jaar later aan kanker.

En nu is Manuela terug in het nieuws. Het Interamerikaanse Hof voor de Mensenrechten buigt zich over de zaak. In de kern over de extreem rigide wetgeving in El Salvador, aangemoedigd door de katholieke kerk. Abortus of een poging daartoe is strafbaar zelfs na verkrachting, of als het leven van de moeder in gevaar is.

foto: Agrupación Ciudadana

Demonstratie in San Salvador op internationale vrouwendag

Strenge abortuswet

"Manuela was geen geïsoleerd geval", zegt Carmen Martinez van de Amerikaanse organisatie Reprorechten die namens Manuela’s familie de Salvadoraanse staat daagt. "Sinds de extreem strenge abortuswet van 1998 zijn zeker 180 vrouwen na complicaties bij de zwangerschap veroordeeld op verdenking van abortus."

De uitspraak in deze zaak Manuela kan gevolgen hebben voor alle gevallen waarbij abortus niet is bewezen – in El Salvador maar ook in de rest van Latijns Amerika.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie