Buitenland
NOSNTR

Slotwoord Bouterse: 'Nederland verantwoordelijk voor Decembermoorden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Slotwoord Bouterse: 'Nederland verantwoordelijk voor Decembermoorden'

Meer dan 40 jaar na de Decembermoorden en na een strafproces van 15 jaar, is het vandaag tijd voor het slotwoord van de hoofdverdachte, Desi Bouterse. De oud-president van Suriname heeft net gesproken. Correspondent Nina Jurna volgt de zaak en vertelt erover in Nieuws en Co.

Hoofdverdachte Decembermoorden Desi Bouterse sprak vandaag het slotwoord

"Hij zei dat hij het hof wijsheid toewenst", zegt Jurna. "Hij zei ook dat Nederland volgens hem achter de moorden zat en verwees ook naar stukken over de staatsgreep die nog achter slot en grendel zitten." Stukken die tot 2060 niet ingezien konden worden, zo heeft Rutte toentertijd nog besloten.

Nederland schuldig

Bouterse zei ook dat de uitspraak van het Hof misschien niet in goede aarde valt van Nederland. Jurna noemt dat wel opvallend. "Daarmee spreekt hij in ieder geval uit dat er wel een kans in zit dat hij wordt vrijgesproken. Tegelijkertijd zegt hij ook dat hij wel zijn hoofd buigt voor welke uitspraak dan ook." Dus lijkt het erop dat hij de uitspraak hoe dan ook zal accepteren.

Met de verwijten richting Nederland zegt Bouterse als het ware niks nieuws. "Daarnaast gaat dit er als zoete koek in bij zijn achterban", aldus Jurna. Ook het feit dat de documenten die in 2011 zijn opgesloten en de komende decennia niet naar buiten komen zorgt gewoon voor argwaan.

Gevangenis

Als alles volgens plan gaat is de uitspraak nog dit jaar. Als de eis van het OM wordt aangenomen dan zou dat betekenen dat Bouterse de gevangenis in moet.

Bouterse

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie