Buitenland
NOSNTR

'Trump niet onschendbaar', maar belastinggegevens hoeven niet openbaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Trump niet onschendbaar', maar belastinggegevens hoeven niet openbaar

President Trump is niet onschendbaar, maar hoeft de openbaar aanklager van New York voorlopig nog geen inzage te geven in zijn financiële gegevens. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof bepaald.

De zaak wordt terugverwezen naar een lagere rechter. Daar mag de president zich opnieuw verdedigen. In totaal stemden 7 van de 9 rechters van het Hooggerechtshof dat een zittende president een strafonderzoek niet kan ontlopen, vertelde Marieke de Vries in Nieuws en Co.

De openbaar aanklager van New York, Cyrus Vance, eist inzage in de belastinggegevens en boekhouding van Trump om vast te kunnen stellen of hij strafbare feiten heeft gepleegd. Trump is de eerste president die zijn belastinggegevens niet openbaar maakte.

Het proces bij de districtsrechtbank kan weken en mogelijk zelfs tot na de verkiezingen duren. Ook het Congres had gevraagd om toegang tot de documenten. Dit verzoek is ook terug verwezen naar de districtsrechtbank. Voorlopig worden de financiële gegevens dus nog niet openbaar.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie