Buitenland
VPRO

Middenin het puin wordt nagedacht over wederopbouw van aardbevingsgebied Marokko

foto: EPA / Str
  1. Nieuwschevron right
  2. Middenin het puin wordt nagedacht over wederopbouw van aardbevingsgebied Marokko

Terwijl er nog volop wordt puingeruimd in het Marokkaanse Atlasgebergte, wordt er ook alvast nagedacht over wederopbouw. Dat is nodig, want de winter komt eraan. De Marokkaanse overheid kwam vast met een vijfjarenplan. Daarover een gesprek met correspondent Samira Jadir en Suying Lai, hoofd humanitaire hulp bij Oxfam Novib, in Bureau Buitenland.

Wederopbouw Marokko na verwoestende aardbeving

Drie families in één tent

Het is inmiddels twee weken geleden, maar twee weken zijn kort voor wie is getroffen door een aardbeving. Correspondent Samira Jadir is net terug uit het Marokkaanse aardbevingsgebied en vertelt dat het grootste gedeelte van de mensen wordt opgevangen in tenten. "Vorige week nog sprak ik met mensen die zeggen: we slapen hier met drie families in één tent. Mannen buiten en vrouwen binnen. Maar straks, als het gaat regenen, moeten de mannen ook beschutting krijgen."

Daar komt nog eens bovenop dat na de regen, de winter eraan komt. Het is een grote zorg voor de bewoners van het Atlasgebergte. Volgens Sying Lai van Oxfam Novib moeten er winterbestendige tenten komen: "Mensen moeten goed beschut zitten en bijvoorbeeld veilig kunnen koken. Deze situatie gaat waarschijnlijk nog lang duren, zeker de hele winter."

"De bereikbaarheid van mensen, om hulpverlening naar ze toe te laten komen, wordt ook een probleem", vervolgt ze. "Wegen waren al slecht begaanbaar maar dat wordt straks nog slechter. Er kunnen zelfs aardverschuivingen komen."

Plannen voor wederopbouw

De Marokkaanse overheid heeft inmiddels een herstelplan gepresenteerd om de mensen in het Atlasgebergte te helpen. "Dat ziet eruit als een haalbaar plan", aldus Jadir. "Maar waar de financiële middelen vandaan komen, is niet duidelijk. De koning heeft een fonds opgezet, maar het is nog de vraag of dat alles dekt."

"Om de mensen acuut tegemoet te komen, heeft de overheid voorgesteld om de mensen op te halen en naar andere steden te brengen", gaat de correspondent verder, "maar dat is iets waar je bij deze mensen eigenlijk niet mee aan moet komen. Deze mensen zijn verknocht aan hun leefomgeving, ze willen helemaal niet weg."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie