Buitenland
VPRO

Wat er echt gebeurt met de kleding die je doneert

foto: Filmstill Goodwill Dumpingfoto: Filmstill Goodwill Dumping
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat er echt gebeurt met de kleding die je doneert

Je oude winterjas, die ene jurk die niet meer in de mode is en broeken waar je kinderen uit zijn gegroeid. Wat gebeurt er met de kleding die je doneert via de welbekende inzamelcontainers? Die gaan naar arme mensen in ontwikkelingslanden, toch?

Niet helemaal, kwamen modeontwerper Lisa Konno en filmregisseur Teddy Cherim achter. Samen volgden zij de weg die gedoneerde kleding aflegt van Nederland naar Kenia en ontdekten dat er een enorme industrie omheen is ontstaan waar veel geld in omgaat. Ze maakten er de documentaire Goodwill Dumping over.

Vrachtwagens vol met kleding

"Als je een goede route hebt dan zit er gemiddeld zo'n vier ton kleding en schoenen in de vrachtwagen, na één dag", zegt een medewerker van het bedrijf dat kledingcontainers in Zaandam leegt en ophaalt. "Vroeger werd er niet zo veel weggedaan, maar tegenwoordig hebben we veel meer kleding," zegt hij erachteraan.

Tijdens het draaien van de documentaire stonden Lisa Konno en Teddy Cherim een middag in Zaandam bij twee kledingcontainers: "We gingen op vrijdag kijken, en toen zaten die bakken al helemaal vol," zegt Cherim. Op zaterdag werden de bakken geleegd, en toen ze op dinsdag weer terugkwamen zaten ze wéér vol.

Nederlandse shirtjes in Kenia

We doneren ontzettend veel kleding in Nederland. Per maand komen er een paar honderd containers vol met kledingpakketten aan in Kenia, onder andere uit Nederland. Maar dat wordt niet weggegeven aan arme inwoners, zoals we misschien denken, maar verkocht.

Tussen Nederland en Kenia worden al die pakketten gevuld met kleren, steeds meer waard. De vrachtwagenchauffeur uit de documentaire die de kleding vanuit de haven in Mombasa naar Nairobi vervoert, een reis van tien uur, stopt onderweg niet of nauwelijks omdat het te gevaarlijk is. De kleding is bij elkaar namelijk inmiddels tienduizenden dollars waard, en hij bang is te worden overvallen.

Hoe kan dit? Met deze vraag op zak volgden Lisa Konno en Teddy Cherim het hele proces, wat resulteerde in de documentaire Goodwill Dumping, die op 28 september in première gaat op het Nederlands Film Festival.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland hoor je dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alleafleveringen terug.

Ster advertentie
Ster advertentie