Buitenland

Voormalig NAVO-commandant Mart de Kruif probeert evacués Kabul te redden

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig NAVO-commandant Mart de Kruif probeert evacués Kabul te redden

De voormalige luitenant-generaal van de Koninklijke Landmacht Mart de Kruif bemiddelt en belt in de laatste wegtikkende dagen en uren om mensen nog veilig uit Afghanistan te krijgen. "We hebben ons als onbetrouwbare partners opgesteld en dat zegt in negatieve zin veel over ons bondgenootschap met de VS", zegt Mart de Kruif in 1 op 1.

Negentig man

Mart de Kruif was in het zuidelijke deel van Afghanistan gestationeerd in de jaren 2008 en 2009. Hij gaf leiding aan 45.000 soldaten als ISAF-commandant. De voormalige militair is erg ontdaan over het vooruitzicht dat we mensen achter zullen laten na die harde deadline aanstaande dinsdag.

Zelf kan hij praktisch vanuit Europa niet veel doen, maar hij belt en legt contact met Defensie. "Die werken keihard om mensen naar binnen te halen. Er zijn al 1.800 mensen naar Nederland gehaald. Dat is heel veel in de deze omstandigheden."

Risicovolle taak en een hectische operatie

Er zijn op dit moment negentig man ingezet vanuit Nederland om de Nederlanders en de mensen die voor Nederland hebben gewerkt, in veiligheid te brengen. "Dit speciale team van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) zijn heel goed in staat om mensen tijdens het transport te begeleiden en de routes te verkennen. Zij kunnen ook mensen ophalen buiten de compound. Maar het is een risicovolle taak en een hectische operatie."

Radeloos

"Raar" noemt De Kruif de uitspraak van Biden die blijft vasthouden aan de deadline van 31 augustus. "Ik kan me niet indenken dat het machtigste land van de wereld, de Verenigde Staten, niet aan de Taliban duidelijk kan maken om een paar dagen langer te blijven. Wat kun je dan nog wel? Het geeft de indruk dat de Amerikanen radeloos zijn, de Europeanen machteloos en Afghanistan reddeloos."

Die conclusie doet De Kruif pijn, zegt hij tegen Sven Kockelmann. Ook hoopt hij dat die "alleingang" van de Verenigde Staten met hun resolute terugtrekking uit Afghanistan, een wake-up call is voor Europa. Zonder de Amerikanen kunnen wij militair niets en we moeten ons ook realiseren dat ze hun eigen plan bovenaan zetten, ten opzicht van de wensen van hun bondgenoten.

Quote

Ik ben diep teleurgesteld in de Verenigde Staten

Joe Biden

Tijdens zijn verblijf in Afghanistan heeft De Kruif ook met Joe Biden over de missie gesproken. "Hij kwam bij ons op de compound." De opdracht van de militairen was duidelijk: ze moesten het bestuur opbouwen, meehelpen aan de wederopbouw én veiligheid. Vervolgens hoort De Kruif de Amerikaanse president zeggen dat er juist niet aan wederopbouw werd gedaan, het zogenaamde 'nation-building'. "Opmerkelijk want dat is niet gewoon niet waar", verzucht De Kruif.

Het gedrag van Biden doet hem denken aan Neville Chamberlain, de voormalige Britse premier, die in 1938 met een papiertje zwaaide dat bekend stond al het Verdrag van München en Adolf Hitler een vrijbrief gaf Tsjecho-Slowakije te annexeren. "Ik ben diep teleurgesteld in de Verenigde Staten", aldus Mart de Kruif.

Oud NAVO-commandant De Kruif helpt evacués te krijgen uit Kabul

Ster advertentie
Ster advertentie