Buitenland
VPRO

'Ook Europa moet aan een gasnoodplan werken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ook Europa moet aan een gasnoodplan werken'

“Het is echt de vraag hoeveel solidariteit er overblijft als het echt crisis wordt.” Dat zei Jilles van den Beukel van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) onlangs in Bureau Buitenland vanwege het dreigende tekort aan gas in Europa.

Force majeure

De energie-specialist betwijfelt of Europese landen samen zullen optrekken en in plaats daarvan mogelijk ieder voor zich zullen handelen wanneer Rusland de gastoevoer richting Europa definitief zal dichtdraaien. En dat moment lijkt steeds dichterbij te komen, nu uit gelekte documenten van Gazprom blijkt dat het bedrijf bij klanten, waaronder in ieder geval één Europese klant, heeft aangegeven de gasleverantie na 14 juli niet langer te kunnen garanderen. De leverancier beroept zich daarbij op buitengewone omstandigheden uit de zogenoemde force majeure-clausule.

Race om energie

In Duitsland werd al aan een noodplan gewerkt. Met de tijdelijke sluiting van gaspijpleiding Nordstream I, vanwege de jaarlijkse onderhoudswerkzaamheden, hielden de Duitsers er rekening mee dat Rusland de gelegenheid zou aangrijpen om de gaskraan helemaal te sluiten. Maar niet alleen Duitsland zou zich volgens Van den Beukel moeten voorbereiden. “Eigenlijk zitten we allemaal in hetzelfde schuitje.” Van den Beukel voorziet een race om energie. “Vloeibaar gas, maar meer in het algemeen de leveringszekerheid van gas wordt vooral een kwestie van wie er het meeste geld voor over heeft. Wie heeft de dikste portemonnee, zowel binnen de hele wereld, als binnen Europa. Noordwest-Europa zal dat langer volhouden dan armer Zuidoost-Europa.”

BB - Europa gaat gure winter tegemoet

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie