Buitenland
VPRO

Zuid-Koreaanse feestgangers stappen massaal dronken op de fiets

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zuid-Koreaanse feestgangers stappen massaal dronken op de fiets

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul worden opeens wel heel veel dronken fietsers aangehouden. Journalist Ifang Bremer vertelt in Buitenland Uitgelicht waarom.

vpro bb 0507 korea uitgelicht

Ttareungi

Het aantal dronken fietsers dat in aanraking komt met de politie neemt toe in Seoul. “In 2020 nog maar 600, in 2021 alweer 1600. Vorige maand zelfs een toename van 41% ten opzichte van de maand ervoor”, vertelt Bremer. Volgens de correspondent komt dat door het taxi-tekort in de stad. Taxi’s waren er altijd in overvloed, maar tijdens de coronapandemie daalde de vraag en hebben veel chauffeurs ander werk gezocht. Sinds de overheid de coronamaatregelen versoepelde en het uitgaansleven weer op gang kwam, groeit ook de hoeveelheid mensen die na een avondje stappen graag met een taxi naar huis wil. De metro biedt geen uitkomst, die rijdt na middernacht niet meer. “Door het tekort aan taxi’s nemen steeds meer Zuid-Koreanen na een avondje stappen de fiets. Met name de Ttareungi-fietsen, die je met een app door de hele stad heen kunt pakken en gebruiken, zijn razend populair onder beschonken Koreanen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Boete

In Zuid-Korea is het niet toegestaan om dronken een fiets te besturen. “Als je gepakt wordt op een deelfiets mag je die een jaar niet gebruiken. De boete voor dronken fietsen is zo’n 22 euro. Ongeveer zo veel als een kort taxiritje in Nederland!” Maar het grootste deel wordt volgens Bremer niet eens gepakt. In de vele steegjes van Seoul kun je op een fiets nog best makkelijk ontsnappen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie